9 yıl önce NASA tarafından uzaya araştırma amacı ile gönderilen New Horizons isimli araç, bugün Plüton‘a en yakın mesafeye ulaşacak. Bu nokta yüzeyden 12 bin 500 kilometreye tekabül ediyor. Ancak uzay terminolojisinde bu pek de yüksek bir rakam değil. Bu noktada gezegenimize yollayacağı fotoğraflar Plüton’un bugüne kadarki en net görüntüleri olmuş olacak.

Yıllardır ders kitaplarında  cüce gezegen, en küçük gezegen, yalancı gezegen olarak tanıtılan Plüton ile bu vesile ile tanışmış olacağız. Uzay aracının fotoğrafı çekebilmesi ve gezegenin atmosferini tarayabilmesi için 30 dakikalık bir süresi olacak. Ancak aracın aktaracağı verilen bize ulaşması da bir hayli sıkıntılı olacak. Zira veri aktarımı 16 ayı bulacak. Fakat aracın Dünya’dan bu noktaya ulaşabilmesi için 9 yıl yolculuk yaptığı düşünüldüğünde bu gayet normal.

Projenin NASA’ya maliyeti ise 720 milyon doları buldu. Bu çalışmanın sonuçlarının ne zaman yayınlanacağı tam bilinmiyor. Ancak Plüton hakkında tarihi bilgilere ışık tutacağı kesin gibi görünmekte.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz