Geçtiğimiz günlerde yeni bir torba yasası daha Cumhurbaşkanı tarafından onaylandı. Bu torba yasanın içerisinde internet kullanıcılarını da oldukça etkileyen, yeni internet yasaları da bulunuyor. Peki, bu yasa ile ilgili neler değişti? Neleri bilmeli, nelere dikkat etmeliyiz?

Bu yasada yer alan 126. madde de internet erişimi ile ilgili tüm trafik verilerinin Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nda bulunacağını gösteriyor. Ayrıca, artık 127. madde ile içeriklerinin sakıncalı olduğu düşünülen siteler TİB tarafından anında engellenebilecek. Bu engelleme en geç 4 saat içinde mutlaka uygulanacak ve engelleme kararı en kısa süre içerisinde Başbakanlığa bildirilecek. Başbakanlığın bu engelleme kararı en geç 24 saat içerisinde Sulh Ceza Mahkemesine aktarılacak. Mahkemede verilen karara göre ya site kapalı kalmaya devam edecek, ya da açılacak.

Bu durum internet kullanıcılarını daha dikkatli olması gerektiği konusunu getiriyor. Sitelere girilen içerikler ve sosyal paylaşım sitelerinde yapılan yorumların artık çok daha dikkatli seçilmesi gerekiyor. Çünkü zararlı görülmesi durumda yasal denetime takılabilirsiniz. Artık yasaları daha dikkate alarak, içerikleri o şekilde düzenlemek gerekecek.

Artık sadece bir sitenin içeriklerine dikkat etmek yetmeyecek. Youtube, Twitter, Facebook gibi sitelerde yapılan yorumlarda denetlenecek. Denetimde sakıncalı bir durum olarak nitelendirilen yorum ile karşılanması durumunda, mahkeme ve TİB devreye girecektir. Eğer yoğun olarak yorumlarda dikkat edilmemesi gibi durumlarda yine sitelerin kapatılması gündeme gelebilir. Yani ilerleyen günlerde youtube, Facebook gibi siteler tekrardan kapanabilir. Artık sokakta ne kadar yasalara saygılı isek, artık internet ortamında da o kadar saygılı olmamız gerekecek.

Artık daha güvenli bir internet ortamı oluşturulacağı konusunda atılan adımlar, bazı kesimleri de rahatsız ediyor. İnternet ortamının özerk olmasının engellenmesi, hükümete karşı geliştirilen muhalefetin de engelleyeceği görüşünde olanların sayısı oldukça fazla. Yani sadece bir kesimin çıkarlarını korumak için oluşturulan yasalar olduğu düşünülüyor.

İnternet yasalarında yapılan değişikliklerin ne kadar etkili olacağı, ne kadarının uygulanabileceğini zaman gösterecek. Tekrar büyük bir sosyal paylaşım sitesinin yasaklanması söz konusu olur mu,  yoksa daha yapıcı çözümler bulunur mu, bunu zaman gösterecek.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz