İletişim insanlar arası etkileşimin en temel araçlarından birisidir. İnsanoğlu eski zamanlardan itibaren kendi arasında iletişim kurmak için çeşitli yollar denemiştir ve bu yollar her zaman gelişerek ilerleme kaydetmiştir. Konuşma ilk sözlü iletişim yolu iken ardından yazının da bulunması ile birlikte yazılı iletişime de geçiş yapılmıştır. Yazılı iletişim ilk başlarda duvarlara yazılan ve çizilen şekiller ile başlarken yüzyıllar sonra günümüzdeki posta haline kadar gelmiştir.

Günümüzden 20 yıl öncesine kadar insanlar birbirlerine ulaşmak istediğinde posta ve telgraf gibi yöntemler kullanıyordu. Ancak daha sonraki yıllarda telefon ve internet gibi iki farklı iletişim aracının araya girmesi ile unutulmaya başlandı. Özellikle telefon kullanımının yaygınlaşması ile birlikte insanlar birbirlerine ne zaman ulaşmak isteseler telefonlarına sarıldılar. Telefonlar uzaktaki bir kişi ile görüşmenizi kolaylaştırıyor. Ancak insanlar telefon kullanarak birini aramayı, o kişinin yanına gitmeye tercih etmeye başladı. Çünkü fiziksel bir iş ortada yoksa bir yol kat etmek yerine yorulmadan tek tuş ile iletişime geçmek daha uygun görünmekte. Bu da gitgide insan ilişkilerinin sanallaşmasına yol açıyor.

İnternet, sanal iletişim konusunda telefonlardan da daha fazla zararlı. Bunun sebebi de telefonlar ve bilgisayarlar aracılığı ile sadece sesli değil bunun yanında görüntülü görüşme olanağını da sağlaması. İstediğiniz herhangi bir kişiye bilgi ya da belgeleri kolaylıkla internet üzerinden gönderebiliyorsunuz. Bu şekilde internet üzerinden iletişimin geldiği son nokta ise sosyal ağlar. Facebook ve Twitter’ı örnek olarak verebileceğimiz bu sosyal ağlar, insanlara tamamen sanal bir sosyal ortam sağlıyor. Normal hayatta buluşup, tanışıp konuşmak yerine internet üzerinden bu işlemler yapılır oldu. İnsanlar gitgide daha çok sosyal olduğunu düşünmekte fakat aslında asosyal bir yaşam sürmekteler. Hatta internet üzerinde kendine sahte profiller açarak sosyalleşme çabası içinde olan kişiler de var. Bunlar özellikle evlerinden çıkmayı sevmeyen ve normal yaşamında insanlar ile iletişim kuramayan kişiler oluyor.

Sonuç olarak teknoloji geliştikçe iletişim oldukça kolaylaşıyor fakat bu kolaylık insanları daha fazla tembelleştiriyor. Tembelleşen insanlar da dış dünyadan koparak sanal dünyaya kendini daha çok kaptırıyor. Hal böyle olunca da teknolojiye kendini çok kaptıran kişiler gittikçe daha da fazla asosyalleşiyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz