Sigara, alkol, kumar derken artık yeni bir bağımlılığımız daha var. Bunun adı, sosyal medya. Günümüzde sosyal medya bağımlılığı tedavisi olan bir sorun olarak kabul edilmekte. Psikoloji dünyasına 1990’lı yıllarda kendine yer edinen bu bağımlılığa her geçen gün ilgi artıyor.

Gerek ülkemizde gerekse dünyada büyük küçük demeden herkesin en az bir sosyal medya hesabı bulunuyor. Çoğu bireyin uyanır uyanmaz yüzünü yıkamak yerine sosyal medya hesaplarını kontrol ediyor. Ama unutmayın ki, sosyal medya sadece zaman geçirmek ya da eğlence amacıyla kullanabileceğiniz bir mecra değil. Kurumların ve kişilerin hedeflerini gerçekleştirmelerinde de sosyal medyanın önemi büyüktür. Sosyal medya bağımlılığı insanın beden ve ruh sağlığını ciddi anlamda bozuyor. Bağımlı insanlarda yapılan araştırmaya göre bir oturuşta 20 saate kadar bilgisayar başında ya da teknolojik cihaz başında durulabiliyor. Haftada 80 saat civarında internet kullanan bireyler bağımlı olarak tanımlanıyor ki bu durum bence gerçekten çok kötü bir durum!

Bağımlı olan bireylerin sosyal medyayı daha fazla zaman geçirmek adına çeşitli uyarıcı haplar ve kahve kullandığını biliyorsunuz. Uyku düzenin bozulması mesleki ve akademik bağışıklık çalışmaları zayıflatabilmekte ve bireyin sistemini çökertebilmektedir. Bunun yanı sıra aşırı bilgisayar kullanımının egzersiz yapmayı azalttığında dolayı karpal tüne sendromuna, göz ağrısına ve sırt ağrısına sebep olduğunun da altını çizmek istiyorum.

Sosyal medya bağımlılığını tedavi etmek için, bağımlı olan bireyleri kesinlikle eleştirmeyin. Bağımlı kişilerin aşırı internet kullanımı eleştirilmeye başlandığında, bireyin agresif olduğu ve öfke patlamaları yaşadığını söylemeliyim. Bağımlı internet kullanıcıları eleştirildiğinde; mutluyum, beni yalnız bırakın, bağımlı değilim gibi cevaplar verebiliyor. Bu nedenle çevrenizdeki bağımlıları eleştirmekten kaçının.

Bilgisayar ve internet, kullanımı zorunlu olduğu için bağımlı olunan materyalden uzak kalmak zor olabiliyor. Oysaki bu durum bağımlılığın tedavi edilmesinin ön koşulları arasında yer alıyor.

Bilgisayar ve internet kullanımından bireyi uzak tutabilmek mümkün değil. Tedavide kişinin sosyal medya kullanım sebeplerini ortaya çıkarmak ve bu sebeplerin üzerinde çalışmak gerekiyor. Unutmayın ki, sosyal medya kullanımında dünya ikincisi maalesef Türkiye. Eğer aşırı sosyal bağımlılığınız varsa bunu yavaş yavaş azaltmayı deneyin. Eğer azaltamıyorsanız bir uzmana başvurmanızda fayda var.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz