Facebook geçtiğimiz günlerde hem mobil uygulamasına, hem de web adresine yeni bir özellik ekledi. Bu özellik tıpkı İnstagram’da olduğu gibi videoları otomatik oynatan bir özellik. Fakat bu durum kullanıcıların hiç hoşuna gitmedi. Çok kısa sürede internet kotaları dolan kullanıcılar, artık internete bu yüzden daha fazla para ödemek zorunda kalıyor.

Otomatik başlatılan videolar, hem telefonlarda, hem de tabletlerde internette dolaşım hızını oldukça yavaşlatıyor. Ayrıca kotayı hızlı doldurduğunuz için, kota dışı internette gezinmenin 5 dakikalık bedeli yaklaşık 3 TL olduğu için bu internet kullanıcılarını oldukça zorluyor.

Bu konu ile ilgili Tüketici Hakları Derneği’de konuya müdahil oldu. Derneğin başkanı Turhan Çakar, bu yeni özelliğin müşteri haklarını ihlal ettiğini, internet kotasını kullanmadığı halde hızlı doldurduğunu ve kullanıcıların bu konuda bilinçli olarak ihlal edilen hakları için bir şeyler yapmaya davet etti.

Konu ile ilgili Facebook’tan da bir açıklama geldi. Facebook bu özelliğin interneti en verimli kullanacak şekilde tasarladığını, sadece görüntünün üzerinde durulduğunda videoyu oynattığını, geçince oynatmayı durduğunu açıkladı. Kullanıcılar videonun üzerinde durmadığı sürece aşırı kullanım olmayacağının altını çizdi.

Oldukça popüler bir paylaşım sitesi olan Facebook’un bu özelliği siz istiyorsanız kapatılabilir. Hem web üzerinden, hem de telefonlar üzerinden bu özelliği kapatmak mümkün.

Eğer bu özelliği web üzerinden, yani bilgisayar ile bağlandığınız zamanda kapatmak istiyorsanız anlatacağım adımları izlemelisiniz. Facebook sayfanız açık iken ayarlar sekmesine tıklamış olduğunuzda en alt sağ tarafta “videolar” başlığını göreceksiniz. Bu başlığa da tıklamış olduğunuzda “Video Ayarları”nı göreceksiniz. Bu ayarlar kısmından  “Videoları Otomatik Oynat” seçeneğini kapatırsanız eğer artık videolar siz açmadığınız sürece kendiliğinden oynamayacaktır.

Eğer akıllı telefonlarınızda bu özelliği kapatmak istiyorsanız, İphonelar için, Ayarlar kısmını girip,buradan Facebook seçeneğine girip, tekrar ayarlara girip, “Auto-play” özelliğini off seçeneğine getirerek, bu özelliği kapatabilirsiniz. Android telefonlarda daha farklı bir yol izlemeniz gerekir. Facebook uygulamasını açtıktan sonra ayarlar kısmına girerek, Uygulama Ayarlarına (App Settings) girmelisiniz. Burada ki Auto-Play özelliğini kapatarak bu özelliği kalıcı olarak durdurabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz