Bilindiği üzere geçtiğimiz aylarda sarsan en önemli teknoloji haberlerinden bir tanesi iCloud uygulamasını kullanan Hollywood ünlülerinin hesaplarından fotoğrafları hackerlar tarafından çalınmıştı. Olayın ilk dalgası 29 Ağustos’ta Kate Upton, Jennifer Lawrance gibi ünlülerin paylaşımlarını ele geçirmek olmuştu.

İkinci dalga ise bu olaydan tam 3 hafta sonra 22 Eylül’de meydana geldi. İkinci dalgada ise hackerlar Kim Kardashian ve Rhinna gibi ünlülerin fotoğraflarını ele geçirmiş ve sosyal medya üzerinden yayınlamışlardı. Bu olaylar hem teknoloji sektörüne hem de magazin sektörüne bomba gibi düşmüştü.

Bu olayların ardından hackerlar bir hamleyi de yine son zamanların en popüler uygulamalarından olan Snapchat’e dadandı. Daha önceki hack olaylarında olduğu gibi bu saldırıda ellerine geçen fotoğrafları da hackerlar 4Chan sayfaları üzerinden paylaştılar.

Olayın damga vurduğu bir diğer nokta ise SnapChat’in tam da Yahoo tarafından satın almasının öncesinde olması. Teknoloji otoriterleri her ne kadar SnapChat’in değerinin bu olaydan sonra düşeceğini düşünseler de bir grup herhangi bir değişimin olmayacağını iddia ediyor. SnapChat’e yapılan saldırıdan hackerlar yazışma ve fotoğraflardan oluşan tam 13 GB’lik bir arşivi ellerinde bulunduruyor.

Eğer saldırıda elde edilen fotoğrafları bulmak istiyorsanız bunları arattığınızda karşınıza çıkıyor olmaları. Yani çalınan fotoğrafları bulmak aslında çok kolay. Ancak bulmak işi paylaşıldıktan sonra hiç bir anlam ifade etmiyor. Hacker olayıyla ilgili bir diğer iddia var ki bu da en az olayın sonuçları kadar ilginç: Daha önceden Android kullanıcıları tarafından indirilen Snapsave adlı uygulaması fotoğrafların çalınmasına neden olabilir. Çünkü bu uygulama sayesinde çektiğiniz fotoğrafları telefonunuzdaki herhangi bir uygulama ile paylaşılabiliyor.

Snapchat’e yapılan bu saldırı hakkında bilinen bir diğer gerçek de; Hackerların elindeki arşivdeki fotoğrafların hemen hemen hepsinin çıplak fotoğraflar olduğu. Bu olayı da en trajik ve vahim yapan da budur şüphesiz.

Bulut sistemleri üzerinde güvenli bir paylaşım yapma konusuna biraz değinecek olursak; bu konudaki en önemli nokta bulut sistemlerinin içine herhangi bir sosyal paylaşım uygulamasını kaydetmemektir. Bu sayede sahip olduğunuz belgeleri çok daha güvenli bir şekilde hackerlardan koruyabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz