Purizm Açık Kaynak Dizüstü Bilgisayar

Açık kaynak yazılım ister misiniz? Bir açık kaynak yazılım ile çalıştıran dizüstü Purizm Librem 15 bir tane hazırlamak istiyor.

Purism 15.6 inçlik Full HD ekran, Intel Core i7 işlemci, NVIDIA grafikleri ile premium dizüstü bilgisayar inşa etmek için 250.000 dolardan yükseltilme umuduyla Kalabalık Tedarik sitesinde bekliyor.

Daha da önemlisi, dizüstü bilgisayar, bir Linux tabanlı bir işletim sistemi ve neredeyse hiçbir özel yazılım olmadan gönderilecektir.

Purism laptop hala BIOS için Intel firmware kullanıyor olsa da çekirdek, işletim sistemi ve uygulamalar için hiçbir özel lekesi yok ve açık kaynakları içeriyor.

Dizüstü bilgisayarın işletim sistemi Trisquel, bir GNU / Linux işletim sistemine dayanmaktadır.

Genel olarak bu mümkündür. Kendi sisteminde çalışan yazılım kadar tam erişim olmasını istediğiniz özgür ve açık yazılımın ciddi meraklıları için bir dizüstü bilgisayardır. Sadece bir dizüstü bilgisayarda Ubuntu veya Fedora yüklemek istediğinizde açık kaynak dizüstü satın alabilirsiniz. Bir LiveUSB görüntü indirme işini kendiniz yapmalısınız. System76 ya da ZaReason gibi bir Linux sistemi üreticisi bir makine satın almak için muhtemelen daha ucuz olanı tercih edeceksiniz.

Ama Purizm kurucusu Todd Weaver anakart, diğer kartları, çevre birimleri ve grafikler dahil olmak üzere her çip nedeniyle açık kaynak yazılımı ile çalışmak için kendi yeteneği seçilmiştir. Librem 15’i özel kılanların da bunlar olduğunu söylüyor.

Sistem aynı zamanda çok daha güçlü bir düşük güç ARM tabanlı işlemciye sahiptir. Bunnie Huang’ın Novena açık dizüstü bilgisayarı özel donanım üzerinde çalışan sadece açık kaynak kodlu yazılım açık kaynak donanım tasarımları içerir.

Purizm Librem 15 katı hal depolama sabit disk ya da 250GB 1TB kadar ve pil ömrü 8 saate kadar, 8GB RAM kadar 2.3 GHz Intel Core i7-4712MQ dört çekirdekli işlemci, NVIDIA GeForce 840m grafik vardır ve 48 Wh batarya sayesinde çalışmaktadır.

Sistemin 3 USB 3.0 bağlantı noktası, HDMI çıkışı, Ethernet girişi, 802.11n WiFi, SDXC kart yuvası, bir arkadan aydınlatmalı klavye, bir DVD sürücü ve 720p kamerası vardır.

Tam perakende fiyatları projenin finanse söz konusu olduğunda 1699 dolar ile 1449 dolar olarak fiyatlandırılacaktır.

 

Purizm Açık Kaynak Dizüstü Bilgisayar
Purizm Açık Kaynak Dizüstü Bilgisayar

Kaynak: Pcworld

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz