Bu yaz Windows, ‘kullanıcı geribildirimleriyle şekillendirilen ilk işletim sistemi’ olarak tarihteki yerini alacak ve biz de en az sizler kadar heyecanlıyız. Heyecanınızı biraz daha artırmak için de yeni özellikler ve iyileştirmeler eklenmiş olan, sürüm 10122 ile karşınızdayız.

Hemen belirteyim, eğer AMD GPU kullanıyorsanız, bu sürümü atlamak sizin için daha doğru olabilir, çünkü Microsoft Edge sizin için tam anlamıyla hazır değil. Ama merak etmeyin, AMD GPU kullanıcıları için de iyi haberlerle çok yakında burada olacağız.

Lafı daha fazla uzatmadan yeni sürüme hızlıca göze atalım.
Yenilenmiş Başlat Menüsü ve iyileştirilmiş Continuum: Joe’nun birkaç hafta önce Build konferansında gösterdiği bazı değişiklikler yeni sürümle Teknik Önizleme’deki yerini aldı. Daha rahat bir kullanım için Dosya Gezgini ve Ayarlar, Başlat Menüsü’nün solt alt kısmına taşındı. Bunun yanı sıra Başlat Menüsü ve Başlat Ekranı arasındaki geçiş de kişiselleştirme ayarları altına taşındı. Bu değişikliğin ana nedeni ise All-In-One ve laptop kullanıcılarının Başlat için kendilerine en uygun ayarı seçip, bu ayarda çok fazla değişiklik yapmayacaklarını düşünmememiz. Sık kullanılmayan bir butonun ekranda sürekli durmasının da açıkçası sizi rahatsız edeceğini düşündük. Ayrıca butonun ortadan kalkmasıyla Başlat Menüsü artık çok daha ince ve zarif gözüküyor. Hemen yeni sürümü yükleyip yeni menüyü test edebilirsiniz.
Microsoft Edge: Yeni tarayıcımızla, Project Spartan adıyla 10061 sürümünde tanışmıştık aslında. Build konferansında ise yeni tarayıcımız yeni adıyla karşımıza çıktı. Sizin tarafınızdan olukça heyecanle beklenen Microsoft Edge ile ilgili birçok yeni özellik ve iyileştirme bu sürümde mevcut. Build konferansında da gösterilen yeni sekmeler sayfası tarayıcada istediğiniz yere ulaşmanızı oldukça kolaylaştıracak. Sekmeler penceresi ile ilgili daha kafamızda bir çok yeni fikir var ancak önce sizin bu yeni kullanımı tecrübe etmenizi ve geri bildirimlerinizi bizimle paylaşmanızı bekliyoruz. Şundan emin olabilirsiniz ki, bu yaz aylarında en rahat kullanım ile sizlerle olacağız. Sekme penceresinin yanısıra, özel mod, Başlat Menüsü’ne web sayfalarının eklenebilmesi, geçmiş görünümü, ses dosyası içeren sayfalarda sekme başında müzik çalmanızı sağlayacak ses ikonu gibi pek çok yeni özellik de Microsoft Edge’deki yerini aldı. Ayrıca Chakra motoruna eklenen yeni iyileştirmeler ile Google’ın Octane 2.0 ve Apple’ın Jet Stream benchmark testlerine göre 64-bit tarayıcalar içerisinde artık en hızlısı Microsoft Edge!
edge_screen

Windows 10’da varsayılan uygulamalar: Hepinizin bildiği gibi varsayılan uygulama, bir dosyaya tıkladığınızda onu otomatik olarak açacak uygulama anlamına geliyor. Örneğin; JPG uzantılı dosyalar için Resimler uygulamasını varsayılan uygulamanız olarak seçiliyse, bir JPG dosyayına tıkladığınızda Resimler uygulaması dosyayı açacaktır. Hatırlarsanız Windows 8.1’de 32 bitlik klasik Windows uygulamalarının olduğu bir menü ile varsayılan uygulamanızı seçiyordunuz. Bu dosyayı açan yeni bir uygulama yüklendiğinde ise bu menü tekrar bir seçim yapmanız için karşınıza çıkıyordu. Yani her yeni uygulama yüklemesi, sizin dosyalarınızı açarken menünün açılmasına neden oluyordu. Bu durum Windows 10 ile ortadan kalktı. Windows 10’un hem klasik uygulamaları hem de evrensel uygulamalar artık karşınıza bir menü çıkarmayacak. Varsayılan uygulamalarınızı değiştirmek için yine ayarlara gidebilirsiniz.
Windows 7 ve 8.1’den geçen kullancılarımız ise yükleme ardından varsayılan uygulamalarını yeniden ayarlayabicekleri br ekranla karşılaşacaklar.
Çok da büyük gibi gözükmeyen bu özellik aslında oldukça zaman kazanmanızı sağlayacak. Evrensel Windows uygulamalarısı çıkmasıyla artacak uygulama sayısını göz önüne alırsak, sürekli menülerle uğraşmanız oldukça sıkıcı bir süreç olacaktı, sizi bu sıkıntıdan kurtarmaktan oldukça memnunuz.
insider-hub
Insider Hub yenilendi: Insider Hub uygulaması Windows 10’un evrensel uygulama standartlarına uygun hale getirildi. Yeni uygulamada navigasyon çok daha basit ve açılış sayfası çok daha organize. Profiliniz, duyurular ve başarıların kullanışlı bir biçimde sıralandığı yeni Insider Hub uygulamasını hemen deneyebilirsiniz.
Eğer önceki sürümlerde bazı hatalar aldıysanız, aşağıdaki maddelere bir göz atmanızı öneririm. Sizler tarafından bildirilen aşağıdaki hatalarla yeni sürümde artık karşılaşmayacaksınız.
Microsoft Edge’deki bazı kısayollar düzeltildi. CTRL+L veya CTRL+D kısayolları ile URL çubuğuna erişebilirisiniz.
High DPI ekranlardaki fontların bulanık gözükmesi sorunu çözüldü.
Artık bir Ethernet adaptörünün IPv4 özelliklerini PC’nizden değiştirebileceksiniz.
Bazı bilgisayarlarda yaşanan Windows Update üzerinden sürücü yükleme hatası(Hata kodu: 80070103) çözüldü.
Artık Ayarlar>Güncelleme ve Güvenlik>Geliştiriciler yolunu takip ettiğinizde yaşanan çökme soruu çözüldü.
Microsoft Edge ile ilgili birçok çökme sorunu çözüldü.
Canlı Kutucuklardan kaynaklanan performans sorunu çözüldü.

Yaptığımız büyük, küçük bütün değişiklikler aslında sizin geribildirimleriniz sayesinde gerçek oluyor. Milyonlarca insanın enerjisini ve tutkusunu hissetmek bize güç kattı ve katmaya devam edecek. Fikirlerinizi lütfen bizimle paylaşmaya devam edin ve bu tarihi geliştirme sürecini hep beraber noktalayalım.

KAYNAK:MİCROSOFT BLOG

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz