, Çarşamba günü OpenOffice‘ten 3.3 sürümünden çıktığı 2010’dan bu yana ofis paketinin en zengin özellikli sürümlerinden biri olan LibreOffice 5.3’ün genel kullanıma sunulduğunu açıkladı.

Italo Vignoli‘ye göre, bu yeni sürüm, “5.3 Fresh” olarak adlandırıldı ve LibreOffice’in geliştirilmesini kullanıcı deneyimini güncelleme odaklı yeni bir sürüm olduğunu öne sürdü. 3.x Ailesi kod temizleme merkezli iken, 4.x ailesi Kod Refaktoring üzerinde yoğunlaştığını belirtti.
LibreOffice 5.3 kullanıcı arayüzünü deneysel bir not defteri çubuğuyla genişletiyor.Ayrıca, yeni bir kullanıcı arayüzü seçeneği de sunuyor. Deneysel kullanıcı arayüzü, iki araç çubuğu seçeneği sunar: Tek Araç Çubuğu Kullanıcı Arayüzü ve Tek Araç Çubuğu bulunan Kenar Çubuğu.

Her bir kullanıcı arayüzü farklı bir LibreOffice kullanıcı grubunu hedeflemektedir. Yeni odak, hem erken benimseyenlere hem de güçlü kullanıcılara hitap etmelidir.

BÜYÜME ATAĞI

Yönetim Kurulu Üyesi Michael Meeks, bu hafta bir telekonferans sırasında, ”LibreOffice’in benimsenmesindeki büyüme, Document Foundation’ın geliştirici topluluğunu büyütme kabiliyetinin bir sonucudur” dedi.

“2010 yılında, çok sayıda kod katılımcısını çekme kabiliyetimiz üzerine sadece birkaç kişi riske girdi; bu da büyük bir kod tabanının başarısı için vazgeçilmez” dedi. 6 yıl içinde 1,100 yeni geliştiriciyi cezbettik ve bu büyük topluluk sayesinde son iki yılda kaynak kodunda ortalama 300 kişi etkin oldu. ”

LibreOffice 5.3 artık Windows, MacOS ve Linux için ve ilk kez de çevrimiçi kullanılacak.

Cloud Server için LibreOffice Online

Document Foundation, LibreOffice 5.3 ile birlikte LibreOffice Online’ı da tanıttı.Ana geliştiricisi Collabora, LibreOffice’in masaüstü çekirdek motoruna dayanıyordu. LibreOffice Online, İSS’lerin genel bulutları(Public Clouds)  veya işletmelerin ve büyük kuruluşların özel bulutları(Private Clouds) için etkin bir teknolojidir.

Bir tarayıcıda belgelerin temel iş birliği için Cloud Office paketi sunar. Sadakat oluşturma mükemmel ve birlikte çalışabilirlik LibreOffice’inkiyle eşleşiyor.

Vignoli, ”Google Dokümanlar veya Microsoft Office 365 ile rekabet edebilecek bağımsız bir teklif değil” dedi. Document Foundation, LibreOffice Online binary sistem dosyalarını desteklemiyor.

MUFFIN ve Menü Düzenleri

Yeni kullanıcı arabirimi, “Kullanıcı Dostum & Esnek Arayüz” için kod adı “MUFFIN” olarak açıklandı. Geliştirme talimatları, yeni başlayanlar için kolay ve uzmanlar için güçlü bir kullanıcı arayüzünü vurgular.

MUFFIN dört temel ilkeye dayanıyor
  1. Acemiler, el kitaplarını okumaya ihtiyaç duymadan LibreOffice ile çalışmaya başlayabilir;
  2. Her durumda, kullanıcı sadece birkaç seçenekle karşı karşıya gelir. Fakat talep üzerine bütün seçeneklere erişimi de mümkündür;
  3. Tam erişim, önce kullanılabilirliği tutar, ancak kullanımı biraz eğitim gerektirebilir; ve
  4. Uzmanlar tüm işlevlere erişebilirler.

MUFFIN, temel ve ileri düzey işlemlere kadar değişen kategorilere, kullanıcı donanımlarında ve işletim sistemlerinde ve kullanıcı becerilerinde farklılıklar bulunan kullanıcı profili araştırmasına dayanan yeni bir UI tasarımı yaklaşımını temsil eder.

Amaç, tüm kullanıcılar için tek bir kullanıcı arayüzü uygulamak yerine kullanıcı ihtiyaçlarına özel kullanılabilirlik seçeneklerini sunmaktır. UI kullanıcı nesnesinden, bilgisayar donanımından veya bilgisayar becerilerinden bağımsız olacak şekilde tasarlanmıştır.

Vignoli: “Kenar çubuğu menüleri, geniş ekranlı dizüstü bilgisayarlarda kullanılmak üzere geleneksel yatay araç çubuklarından daha ideal” diye belirtti. “Kullanıcı arayüzü kavramı tatmin edecek derecede yenilikçi olmayabilir, ancak ücretsiz bir yazılım ofis paketi için mantıklıdır.Bu kullanıcı arayüzü, kullanıcıların alışkanlıklarına ve ekran boyutlarına dayalıdır.”

En Yeni Özellikler

HarfBuzz kullananlar için platformlar arası tutarlılık ve menü içeriği, Writer (kelime işlemci), Calc (elektronik tablo), Impress (slayt sunumları) ve toplu olması için ofis paketi modülleri arasında birleştirildi.

Klavye kısayolları artık kaynak menüleri içinde gösteriliyor. Windows ve Linux’ta etkindir.

Alan iletişim kutusu basitleştirilmiş ve diğer ofis yazılımlarıyla daha iyi uyumluluk için yeni Modeller bölümü içeriyor.

Ayrıca, doğrudan kenar çubuğundan yeni bir özel bitmap görüntüsü içe aktarabilirsiniz. Benzer şekilde, dokümanlara ilk sayfa gösterilen resimler olarak PDF’ler ekleyebilirsiniz. Daha da iyisi, mevcut PDF dosyalarını imzalayabilir ve bu imzaları doğrulayabilirsiniz.

Renk paleti yönetimi de basitleştirilmiştir. Profesyonel grafik ve düzen akışları için yeni paletler bulunmaktadır.

Diğer özellikler:

  • Yardım menüsü, kullanıcı kılavuzlarına ve topluluk destek forumlarına hızlı bağlantılar da dahil olmak üzere yeni kısayollar içermektedir; ve
  • Güvenli Mod, kullanıcı profiliniz veya uzantılarınızla ilgili sorunları bulmanıza ve düzeltmenize yardımcı olur

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz