Uber CEO’su Travis Kalanick Perşembe günü, başkan Trump’ın göçle ilgili yürütme kararına karşı tepki nedeniyle başkan Trump’in işletme danışma konseyinden istifa etti ve Facebook, Apple, Microsoft ve Google da dahil olmak üzere birçok büyük Silikon Vadisi şirketinin dolaşımda bulunduğu raporların ardından Trump’ın eylemine karşı bir mektup yazıldı.
Kalanick, artık bu konseyin bir parçası olmayacağını açıkladı. New York’taki Taksi İşçileri İttifakı, Trump’un mülteciler için yeniden yerleşim konusundaki yürütme emrini protesto etmek üzere greve gitmişti.

Kalanick, “Daha önce bugün, göçmen yönetici düzeni ve topluluğumuzla olan konulardan ötürü Başkan ile kısaca konuştum” diyerek şöyle devam etti: “Ekonomik konseyine katılmam mümkün olmayacağını da bildirdim, gruba katılmak başkanın gündemini onaylamaya yönelik değildi, fakat maalesef tam olarak da bu yorumlandı.”

Notta, Kalanick, Uber’in CTO’su Thuan Pham ve şirketin kıdemli başkan yardımcısı olan Emil Michael’le birlikte çalışmaktan gurur duyduğunu belirtti. Her ikisi de “kendileri için daha iyi bir hayat kurmak için buraya gelen” mültecilerdi.

Politik Tepkiler

Bir dizi önde gelen şirket sahipleri sadece Trump’un sözde Müslüman yasağını protesto eden açık bir mektubun yayınlanmasını düşünüyor ancak yayınlanan raporlara göre şirketlerin dünya çapında iş yapma kabiliyetine zarar verebileceklerinden korktukları raporlarda geçiyor.

ReCode ve Bloomberg News tarafından ilk kez bildirilen taslak mektupta, Trump yönetimi, mültecilerin yeniden yerleşiminin ABD’ye durdurulmasının yanı sıra birkaç kilit politikayı yeniden gözden geçirme çağrısında bulundu.

Mektup ayrıca idareyi, Dreamers’le ilgili politikalarını yeniden gözden geçirmeye çağırıyor – bu yasadışı göçmenlerin sınırdışı edilme ve ailelerinin dağılmasıyla karşı karşıya olan çocuklar, Başkan Obama’nın korumak istediği bir grup.
Silikon Vadisi liderlerinin endişeleri, firmalarının personel alımı ve iş yapma kabiliyetinin kalbine gidiyor. Üst düzey yöneticilerinin yanı sıra profesyonel programcılar ve mühendisler, doğrudan Trump yönetimi tarafından etkilenen Asya, Orta Doğu ve dünyanın diğer bölgelerinden işe alındı.

Binlerce Silikon Vadisi çalışanları, H-1B vizelerine tabii tutulur ve bu vizeler onları işe alan şirketler için çalışmaya devam ettikleri sürece yüksek vasıflı yabancıların ABD’de kalmasına izin verir.

Trump göçmen yasağını imzaladıktan sonra, sorunlar yalnızca ABD’ye ilk kez gelmek etmek isteyen yabancılar değildi. İş dünyasında yurtdışında seyahat eden vize sahipleri de kargaşaya karıştı.

Ewing Marion Kauffman Vakfı araştırma ve politika alanındaki kıdemli araştırma analisti ve program sorumlusu Arnobio Morelix, göçmenlerin yerli doğumlu Amerikalılardan yeni işlere atılma olasılıklarının iki katı olduğunu söyledi.

Fortune 500 şirketlerinin yüzde 40’tan fazlası göçmenler ve çocukları tarafından açıldı ve Sivil Toplum Örgütü, ülkedeki en göçmen girişimcilerin bulunduğu metro bölgesindendi. San Jose metro alanında girişimcilerin yüzde 41.9’u göçmenler oluşturuyor.

Enderle Group’un baş analisti Rob Enderle’e göre, taslak mektubunda teknoloji endüstrisinin yarattığı endişelere rağmen, Trump yönetiminin göçle ilgili konuyu geri alması pek olası değil.

Rob Enderle, TechNewsWorld‘e “Şüpheliyim,” dedi  “başkan planına hazırlandı ve önemli bir kampanya vaadiydi.”

Enderle, böyle açık bir mektup yayınlandığında Trump’u devlet düzenlemelerine son vererek teknoloji endüstrisine yardım etme konusundaki sözünü kaldırdığı noktaya üzülmesine neden olabilir.

İkincil Strateji

Pund-IT’nin temel analisti Charles Kind, teknoloji liderlerinin imzaladığı mektubun cumhurbaşkanının görüşünü veya icra düzenini etkileyeceğinden kuşku duyuyor.

“Yönetiminin ilk iki haftasında Trump kendine kasıtlı, mücadele veren ve suç işlemeye çabaladığını gösterdi – hiçbiri uzlaşma arzusu ile ilgisi olan hiçbir nitelik taşımıyor” diye TechNewsWorld’a konuştu.

Buna göre, “Mektubu yazarken teknoloji şirketleri için idareye ulaşmak için bir yolu bulma kadar önemli olabilir” diye devam etti Charles Kind.

“Gerçek şu ki, Silikon Vadisi’nin yabancı doğumlu mühendisleri istihdamı konusundaki yürütme kararının etkisi burada sadece oyunda yer alan unsurlardan biridir: Trump’ın tek taraflı eylemlerinin ve” Amerika’nın ilk “niyetlerinin dış pazarlara etkisinin olması daha da önemlidir , Bunların birçoğu ABD teknoloji şirketlerinin mevcut ve gelecekteki sağlığı için hayati önem taşıyor “diye açıkladı.

King, “Eski dost müttefiklerle ticaret savaşları da dahil olmak üzere ”Bay Trump krizleri körüklüyorsa”  göçmenlik mektubu yazarlarının başkanla yüzleşmek için istekli olması, güvenilir olarak iyi niyetlerini korumalarına yardımcı olabilir. Ortakların ve müşterilerin, yönetim politikalarıyla tehdit edilebileceğini “söyledi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz