İthal Ürünlere Vergi Verilecek

Özel Tüketim Vergisi’ne gelen zamla akıllı telefonların fiyatı da yaklaşık yüzde 10 ya da 15 arasında zamlanacak.

Bunun dışında ithal cihazlara da bu zamlara ek olarak ek vergilerin gelecek. Bu Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi tarafından açıklanan bir husustur.

Bilgisayar, Cep telefonu, ev elektroniği ve televizyon işi yapan ithal markalara da yerli ürünlerde artacak fiyatlar sonrasında pazar kaybı yaşayabilme ihtimali doğdu.

Türkiye çok başarılı şekilde mobil telefon, tablet ve laptop üretebiliyor diye konuşan Bakan Nihat Zeybekçi yaptığımız çalışmalar içinde ülkemize gönderilen bir telefon üzerinde 5 ya da 2.5 dolarlık iki kişilik montaj ve diğer maliyetler yer aldığını söyledi.

Ek vergi 2 ay içerisinde gelecek ve nereden çıktı bu zam diyen kişileri duyuyor gibiyiz. Türkiye’de akıllı telefon üreten Vestelin ithal ürünlere karşı daha sağlam durabilmek için böyle bir düzenleme talebin ortaya çıktığı iddia edildi. Bu talep yalnızca Vestel’den kaynaklı mı yoksa doğrudan talep Vestel‘den mi geldi konusunda herkesin şüpheleri var.

Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği olan bir ülkede yaşıyoruz ve tek taraflı şekilde bu birlikte olan ülkelerden gelecek cihazlara ek vergiler getirilmesi söz konusu değil ama Çin ve ABD gibi pazarlar bu antlaşmaya dahil olmadığı için vergi gelebilir.

Yani uzak doğu kısmından gelen Sony, Samsung, LG ve daha birçok Çin üretimi ürünler hem de Apple gibi ABD’li firmaların ürünlerine ek vergi zamları söz konusu. Bu şekilde ithal ürünlerin alımı daha zorlaşacak ve tüketiciler yerli üreticilerin ürünlerini tercih edecek.

 

İthal Ürünlere Vergi Verilecek
İthal Ürünlere Vergi Verilecek

Kaynak: shiftdetete

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz