Günümüz sabit disklerine oranla; çok daha fazla depolama imkanı sağlayan HGST’nin üretmeye çalıştığı sabit disk, 6 Terabayt‘lık hafıza gücüne sahip diskleri bile geride bırakıyor.

Yaklaşık olarak 6 ay kadar önce 6 Terabayt hafızaya sahip sabit disklerin tanıtımını yapan HGST, sürekli daha ilerisini hedefliyor. 6 Terabayt boyutundaki diskler insanlarda şaşkınlık yaratırken üretici firma HGST bir kez daha ağızları açık bırakacak bir proje üzerinde çalışıyor. 6 Terabaytlıktan sonra şimdi de 10 Terabayt sabit disk için kolları sıvayan HGST bu boyuttaki depoloma alanına sahip diskleri testlerden geçirmeye çoktan başladı.

HGST şirketinin, 10 Terabayt boyutuna sahip olan sabit disklerinde farklı iki teknoloji bir arada kullanılıyor. Bu teknolojilerden bir tanesinde hava yerine helyum kullanılırken, Shingled magnetic recording olarak isimlendirilmiş diğer teknoloji ise yüksek boyutlardaki verileri daha küçük alana sığdırabilmek için kullanılıyor. Yeni nesil sabit disklerin üreticisi olan HGST şirketine göre ise; bahsettiğimiz iki teknoloji beraber kullanıldığında, terabayt başına en düşük maliyet ve en olumlu güç tüketiminin oluşmasını sağlıyor. 10 Terabayt boyutundaki sabit disk hakkında bilinen çok az şeyden bir tanesi de 3.5 inç büyüklüğüne sahip olacak olması. Bu depoloma aygıtı, teknolojinin gelişmesiyle ortaya çıkan; aktif arşivler, bulut depolama programları gibi kurumsal değere sahip sınıflarda çalışacak.

HGST geçtiğimiz günlerde yeni bir sabit disk daha tanıttı. 8 Terabayt’lık bir depoloma alanına sahip olan Ultrastar He8 ismi verilen sabit disk, yedi adet platter’den oluşturulmuş durumda. Ultrastar He8, şirketin daha önce çıkardığı 6 Terabayt’lık sabit disklerden yaklaşık olarak yüzde 25 oranında az enerji harcayarak çalışıyor. 8 Terabayt’lık bu sabit disk, kurumsal firmalar için önemli olan; güvenli silme, şifreleme işlemleri, 4Kn/512e modu ve daha birçok işlevle beraber satışa sunulacak.

HGST firması çıkartmayı planladığı 10 Terabayt boyuta sahip sabit diskin, ne zaman satışa sunulacağı ile ilgili bir bilgi vermedi. Sabit diskin ne zaman piyasaya sürüleceği henüz bilinmeyen konular arasında yer alıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz