Google, 1998 yılında 2 dahi arkadaşın ortak çalışması sonucunda yapılan çalışmalar ve geliştirmeler ile günümüze kadar gelmiş olan ve her geçen gün kendini yenileyen bir şirket. İlk başlarda arama motoru olarak yayın hayatına başlayan Google, sade yapısı ve insanların aradığı bilgileri onun sayesinde kolaylıkla bulması ile gitgide daha çok sevilmeye ve kullanılmaya başlandı.

Sergey Brin ve Larry Page bu sistemi düşündüklerinde belki de bu kadar ileri gelebileceğini düşünmemişlerdir bile. Aslında o zamanlarda kimse bunu hayal edemediğinden dolayı da yatırım almaları oldukça zorlu olmuş. Sonunda yatırımı aldıkları zaman ise Google’ın serüveni başlamış oldu.

Google yıllar boyunca hizmete sunduğu ve halen de devam ettiği Gmail isimli elektronik mail hizmetini devreye aldığında herkese çok büyük alanlar sunacağını vaat etmişti. Bu alan her geçen gün artmaktaydı ve herkes bunu sevmişti. Google gelirlerinin de büyük bir kısmını oluşturan reklam ağını kurduğunda bunlara iki farklı isim vermişti; Adnsense ve Adwords. Google adsense reklam yayıncılarına hitap eden bölüm iken, Adwords ise reklam verenlere hitap ediyordu. Bu iki sistem o kadar iyi işlemeye başladı ki Google’ın gelirleri de gitgide artıyordu. Google büyüyor ve büyüdükçe yeni şirket ve ürünleri safına katıyordu. Firma birçok farklı alım gerçekleştirdi bu 16 senelik süreçte. Bu arada kendi hizmetlerine de yenilerini ekleyen firma Google Chrome’u duyurmuştu. Bu tarayıcı daha hızlı ve kolay kullanım sunuyor, diğerlerine göre daha çok tercih edilmeye başlanıyordu. Google Youtube’u da saflarına kattığında önlenemez yükselişine daha da hızlı devam etmeye başlamıştı. Google Talk, Google+ ve Picasa gibi hizmetler de sunan şirket yaptığı yatırımları bir hedef doğrultusunda yapıyordu. Bu hedef, reklam ağını olabildiğince genişletmekti. Yani Google’ın yaptığı satın almalar ve yatırımlar tamamen reklam alanlarını genişletme amacıyla yapılıyor bana göre. Zaten bir firmanın yerinde saymaması ve gelişebilmesi de gelir elde ettiği mecraların sürekliliğine bağlıdır.

Android işletim sistemi sayesinde dünyadaki akıllı telefon pazarının %80i Google’ın etrafında dönmektedir. Son zamanlarda çıkan Google Glass ve halen üzerinde çalışılan Google Lens ürünleri de, diğer paragrafta belirttiğim reklam sektörüne ait atılımlardan düşünülebilir. Google arama motoru olarak başladığı teknoloji dünyasında daha fazla mecraya ulaşmak ve gelirlerini daha fazla artırmak için var gücü ile çalışıyor. Kullandığınız her Google ürünü sayesinde firma sizle ilgili her veriyi kaydedip ona göre işlemler yapıyor ve size en uygun çözümleri (reklamları) sunuyor. Hal böyle olunca da yeni firmaları ve ürünleri bünyesine katmaya devam edecek olan bu şirketin daha da büyümesi ile ileride, Orwell’in 1984’ündeki Big Brother haline gelip gelmeyeceğini zaman gösterecek.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz