Teknoloji gelişimini sürekli olarak sürdürmekte olan ve hiçbir şekilde önüne geçilemeyecek kadar büyüyen bir hale gelmiştir. Teknoloji insan hayatını büyük ölçüde değiştirerek insanlığa kazandırdığı akıllı cep telefonları, bilgisayarlar ve her yere kolaylıkla taşıyabileceğimiz tablet bilgisayarlar sayesinde birçok işi kolaylıkla yapmamıza olanak sağlamaktadır. Bir cep telefonu veya tablet bilgisayar kullanıcısının yaşayabileceği en büyük sorun kesinlikle şarj problemidir. Bu problemin önüne geçebilmek henüz mümkün görünmese de Melbourne Üniversitesi, İngiliz Milletler Topluluğu (Commonwealth) Bilim ve Endüstri Araştırması Topluluğu ve Monash Üniversitesi gibi kurumların çalışanlarının yaptığı araştırmalar sonucunda elde edilen bilgilere göre güneş enerjisinin taşınabilir olan cep telefonu, tablet ve dizüstü bilgisayarların çalışmaları için kullanabileceğini belirtti.

Eğer yapılan araştırmalar sonucunda elde edilen bilgiler kullanılarak böylesine gelişmiş bir teknoloji elde edilebilirse insanlık tarihi adına büyük bir buluş yapılmış olacaktır. Bu icadın sonucunda artık hiçbir kişi şarj problemi yaşayamayacak şarj edebilmek için harcanan elektrik faturasından ve sürekli yanınızda taşıdığınız şarj aletlerinden kurtulacaksınız. Projenin uygulayıcıları arasında bulunan Dr. Fiona Scholes’un ABC News adlı kanala yapmış olduğu açıklamada güneş enerjisi ile kendini şarj edebilen organik pillerin son yılların en büyük teknolojisi olan üç boyutlu yazıcılar aracılığıyla üretilebileceğini açıkladı. Bu sayede artık taşınabilir araçlar olan cep telefonu, tabletler, dizüstü bilgisayarlar gibi birçok elektronik alet için şarj sorunu bitmiş olacaktır. Hiçbir şekilde yanınızda şarj edebilmek için şarj adaptörü ve kablosu taşımak zorunda kalmayacak en önemli olduğu anlarda telefonunuzun kapanması gibi problemlerle bundan böyle asla karşılaşmayacaksınız.

Ülkemizde de sürdürülmekte olan güneş enerjisi çalışmaları hakkında bilgi veren ODTÜ Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Raşit Turan organik güneş hücreleri aracılığıyla telefon ve tabletlerde kullanılabilecek enerjinin üretilebileceğini ifade etti. Fakat bu işlemin gerçekleşebilmesi için yüzde 8 verimle güneş enerjisini elektirik enerjisine çevirebilen çalışmalarını yüzde 15’e taşımalarını gerektiğini belirtti. Özellikle güneş enerjisi ile ilgili çalışmaları bizim ülkemize göre daha fazla olan ABD, Almanya ve Japonya gibi ülkelerin bu sistemleri yakın zamanda üretebileceği düşünülüyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz