Yeni bir çalışma, bazı memelilerin Dünya ısındıkça küçüldüğünü göstermek için fosilleşmiş dişleri kullandı. Burada, çalışma lideri Abigail D'Ambrosia, aynı türden iki diş fosili gösteriyor.. Soldaki gezegenin tarihindeki sıcak zamanlardan kalma bir diş (Grace Delgado)

Gezegen Biraz Daha Isınırsa Bazı Memeliler Daha Da Küçülecek

Elli altı milyon yıl önce, dinozorların tükenmesinden yaklaşık 10 milyon yıl sonra, gezegenimize garip bir şey oldu. Gezegen sıcaklanmaya başladı.

Gerçekten sıcak. Dünya’nın birkaç milyar yıl önce oluşmasından bu yana her zamankinden daha sıcak. Jeolojik kayıttaki karbon imzaları, 10.000 yıl içinde küresel sıcaklığın 5-8 derece yükseldiğini gösteriyor.  Ayrıca, gezegenin sıcaklığının, normal haline dönmesi 170.000 yıl daha beklenmesi gerektiğini söylediler. Bilim adamları sıcaklığın “nispeten” hızlı bir yükselişini “hipertermal bir olay” olarak tanımlıyorlar ve şimdiye kadar meydana gelen tek olay bu değil. Yaklaşık 2 milyon yıl sonra, Dünya öncesine göre yaklaşık yarısı kadar sıcaklık artışı yaşadı.

Dünya’nın geçmişi boyunca, başka, daha küçük hipertermal olaylar da vardı. Çoğu bilim insanı, şu anda birimizin ortasında olduğumuz konusunda hemfikir. Soyları mı tükendi? Adapte mi oldular? Değiştiler mi?  Çarşamba günü Science Advances dergisinde yayınlanan araştırması, en azından bazı memelilerin küçüldüklerini gösteriyor.

Ve küçülen miktar doğrudan gezegenin ne kadar sıcak olduğu ile ilgilidir. Bulgular,  Amerika Birleşik Devletleri’nin Yellowstone Milli Parkı’nın yaklaşık 80 mil doğusundaki Wyoming’in kuzeybatısındaki Bighorn Havzasında toplanan fosilleşmiş dişlerin ve çene parçalarının yeni bir analizine dayanıyor. D’Ambrosia, “Yetişkin memeliler için dişlerin ölçülmesi beden büyüklüğü için büyük bir kanıttır” dedi.

Fosil dişleri genellikle Wyoming Bighorn Havzasındaki McCullough Tepeleri bölgesinin tepelerinde ve eteklerinde bulunur. (A. D’Ambrosia Carroll)

Aynı türün zamanla diş boyutundaki değişimle karşılaştırıldığında, araştırmacılar, memelilerin küçülmesinin yaklaşık 56 milyon yıl önce yaşanan en büyük antik ısıtma olayı sırasında meydana geldiğini zaten gösterdiler. Özellikle, en eski equid( Atların atası) Sifrhippus’un, ısıtma olayının ilk 130.000 yılı boyunca en az% 30 oranında küçüldüğünü gösterdiler. Küresel sıcaklık yavaş yavaş normale döndüğünde, vücut büyüklüğü %76 oranında geri döndü. Twitter hesabı @ClimateDentist olan D’Ambrosia, yaklaşık 54 milyon yıl önceki küçük ısınma olayında benzer cücelik olup olmadığını merak etti. Öğrenmek için, önce ve sırasında yaşayan dört memelinin dişlerini toplamak ve ölçmek için çalışmaya başladı. Araştırma Arenahippus pernix (küçük bir köpek büyüklüğünde at), Diacodexis metsiacus (domuz ve geyik tavşan büyüklüğü), Hyopsodus simplex (weasel boyu otçul) ve Cantius abdidius (primat şeklibde modern lemurlar) türlerini kapsıyor.  D’Ambrosia, özellikle küçük atın ısınma olayından önce yaşayan bireyler ile yaşananlar arasındaki diş boyutundaki farkın açık olduğunu söyledi. “En havalı şey buydu” dedi. “İlk ölçümler yapmaya başladığım zaman danışmanım rasgele dişleri kesip, hangisinin hipertermelden geldiğini tahmin etmeye başladı. Sadece görsel olarak onları seçebilirdi. ” (Muhtemelen bunları da seçebilirsiniz.) Bu hikayenin en üst kısmındaki resme bakarsanız, D’Ambrosia’nın aynı türe ait iki diş tuttuğunu göreceksiniz. Isınma olayı sırasında hangisinin yaşadığını tahmin edebilirsiniz mi? Başlıkta.)

”Verilerin bilimsel bir analizi, ikinci ısınma olayı sırasında Arenahippus‘un ortalama% 14 oranında küçüldüğünü ortaya koydu – köpek büyüklüğünden kedi büyüklüğüne geçmenin eşdeğeriydi,” dedi.

Eski bir at olan Arenahippus pernix, eski bir ısınma olayı sırasında yaklaşık% 14 oranında küçüldü – köpek boyutundan kediye eşdeğer. ( Grace Delgado)

Bu bulgu, en azından equid için, iklim değişikliğindeki artışa karşı verilen cücelikli tepki, ısınmanın büyüklüğü ile orantılı olarak ölçeklendiğini gösteriyor. İlk ısınma olayı sırasında küçük at, %30 oranında azaldı. Yoğun olarak yarısı olan ikinci ısınma olayında, farklı küçük atlar %14 oranında cüceydi. D’Ambrosia, çalışmada yer alan diğer üç türe göre daha az dişe sahipti, ancak geyik önceki Diacodexis’in % 15 kadar cücelik gözlemlendi. Weasel boyutunda otçul Hyopsodus’un büyüklüğündeki değişiklik önemsiz miktar (% 4) idi ve primat Cantius, oranı % 2 oranında büyüdü. Bu son iki bulgunun hiçbiri anlamlı değildi.

D’Ambrosia, “Daha fazla numune toplamadan detaylı olarak neler olduğunu söylemek zor.” Dedi. İklim değişikliği karşısında küçülmek garip bir yanıt gibi gözükse de, bilim toplumlarında sıcak iklimlerde memelilerin küçüldüğü iyi biliniyor. Örneğin, daha yüksek, daha serin enlemlerde yaşayan kırmızı tilkiler, ekvatöre daha yakın canlı olanlardan daha büyüktür Bu olayın kendine ait bir adı vardır – Bergmann’ın kuralı. D’Ambrosia, “Bunun arkasındaki olay, vücut hacminizde daha büyük bir alana sahip olduğunuzdan, vücudunuzun küçük olması durumunda soğumanın daha verimli olmasıdır” dedi.

Bu oran daha küçük hayvanlara daha fazla ısınmasını sağlarken, daha serin bir ortamda daha büyük bir vücut büyüklüğüne sahip olmak bir hayvanın ısıyı korumasına yardımcı olur. Ancak antik hipertermal olaylarla yaşayan hayvanların, başka nedenlerden dolayı, su veya yiyecek alamadığından küçülmüş olabileceğini de sözlerine ekledi.

Gezegen bugün ısınmaya devam ederken, bilim adamları, memelilerin cüce tepkilerini neyin sürdüğünü kendileri görebilirler.

D’Ambrosia, “Ne yazık ki bu gerçekten harika bir deney” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz