Daulton Venglar / Austin Amerikan Sorumlusu / AP

Buzz Aldrin, Mars’taki Bir Koloniyi Hayal Ediyor: VR Bunu Gerçeğe Dönüştürebilir mi?

Buzz Aldrin, Mars’ta kalıcı bir koloni kurmak istiyor – ve bunun gerçekleşmesi için bir planı var. Fakat bu planı meydana getirebilmesi için, vizyonunu başkalarına anlatması gerekiyor.

Dr. Aldrin, bu hafta Güneybatı’da , gezegendeki 150 sakinin küçük ama daimi bir kolonisini tarif etmeye başladı. Mars kolonizasyonunun bazı savunucuları tarafından önerilen tek yönlü yolculukların aksine, o 10 yıllık gidiş-dönüş için kaydolan potansiyel sakinleri resimlemektedir. 1969’da onu ev adı haline getiren ay, Mars kolonisi için yeniden ikmal istasyonu olarak planı dahilinde. Salı günü, Aldrin hayalini paylaşmak için yeni bir araç ortaya çıkardı: sanal gerçeklik şirketi 8i ile ortaklaşa üretilen ve Aldrin’in kendisinin rehberliğinde, aya ve Mars’a 10 dakikalık bir sanal gerçeklik daldırdı. İnsanlara, kendileri için olanakları “deneyimleme” için araçlar vererek, Mars araştırması için coşku vermeyi umuyor – bilim adamları bazı konularda yardım edebileceklerini söylediler.

The Christian Science Monitor‘le yapılan bir telefon görüşmesinde, Mars kolonizasyonu konusunda geniş bir biçimde yazmış olan Arizona Devlet Üniversitesi’nden bir fizik profesörü Paul Davies “insanları küçük günlük alanın üstünde yükselten her şey iyi” diyor. “Buzz Aldrin‘in yaptığı şey ilham verici.”

Aldrin de dahil olmak üzere pek çok kişi ilk ayın iniş saatinden beri Mars’tan etkilendi. Son birkaç yılda Mars’a bir yolculuk, halkın bilincine varıyor. NASA uyduları gezegen yüzeyinin görüntülerini üretirken, gezginler toprak örnekleri toplar. Obama yönetimi milyarder ve SpaceX kurucusu Elon Musk, gezegende 1 milyon insanın kendi kendine ayakta duran bir şehir kurma planlarını yürürlüğe sokarken, Mars’a gitmek ve insanları güvenli bir şekilde Dünya’ya geri götürmek için bir hedef belirledi – 2030 gibi- ve “The Martian” dan National Geographic’in MARS mini dizilimine kadar, insanların kırmızı gezegende yaşamı hayal etmeleri daha kolay hale geldi.

Aldrin, “Ayın ikinci adamı” olarak gösterdiği statü ve akademik geçmişi, Mars’ı kolonileştirmek için savunuculuk yapmak için benzersiz bir konumdadır. Aldrin’in yeteneği “kesinlikle” onu başkalarının sahip olmadığı heyecana ilham vermeye yetkilendiriyor, Washington Eyalet Üniversitesi Çevre Okulu’ndan profesör olan Dirk Schulze-Makuch, Monitor’a bir e-postayla şunu yazıyor:

”Ayrıca bu, sanal gerçeğe ilk girişidir. Aldrin’in hologram görüntüsü, Ocak ayında sona eren Kennedy Space Center‘ın “Discover: Mars” sergisine rehberlik etti.” Kennedy Uzay Merkezi Ziyaretçisi Kompleksinin baş işletme yetkilisi Therrin Protze, “Mars’ta yürüyüşle yakın ve kişisel bir şekilde başlamak için bu fırsat çok heyecan verici” dedi.  Bu sergi 1 Ocak’ta kapandı ancak Aldrin’in yeni sanal gerçeklik deneyimi, Mars’ın olanaklarını daha geniş bir kitleye taşımaya devam edecek. Cuma günü yeni sanal gerçeklik deneyimi bir dizi VR sağlayıcı aracılığıyla piyasaya çıkacak.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz