Teknoloji ile arabalar da üzerlerine düşen payı alıyorlar. Her marka kendine has çeşitli modeller üretiyor. Fakat son dönemlerde sık sık duymaya başladığımız farklı bir araba modeli var. Bu da elektrikle çalışan araba. Yani elektrikli araba. İlk arabanın icat edilmesinden bu yana hep içten yanmalı motorlarla hareket eden arabaları gördük. Başka da bir teknoloji henüz üretilmedi. 100 yıllık bir arabada da aynı motor var, 2015 model bir arabada da aynı motor var. Elbette verimleri, güçleri ve birtakım özellikleri daha gelişmiş bir durumda.

Elektrikli arabalar neredeyse yüz yıl öncesine dayanan bir buluş. Özellikle siyah beyaz fotoğrafı olan elektrikli arabaları internette bulabilmeniz mümkün. Peki, içten yanmalı motorla çalışan arabalardan ne farkları var, kısa bir değinelim. Öncelikle elektrikle çalışmaları en büyük farklarıdır. Elektrikli arabalar, benzin ya da dizel yakıtla çalışan arabalara göre çevreyi daha az kirletmektedirler. Tabi buna LPG ile çalışan arabaları, yani “tüplü” arabaları da dâhil etmek gerekir. Kullanılan enerjinin daha ucuz olmasıyla birlikte dezavantajları da vardır elbet. Buna daha sonra değinelim. Elektrikli arabalar güneş enerjisini depolayarak da çalışabilmektedirler. Arabalarda tork denilen bir terim vardır. En basit terimiyle itiş gücü diyebiliriz. Beygir gücü ile karşılaştırılarak bir hesap işlemi vardır ve arabanın torkunun ne kadar olduğunu anlayabilirsiniz. Bu terim, arabalarda çok önemlidir. Elektrikli arabaların bu konuda avantajları vardır. Tork güçleri çok yüksektir. Elektrikli arabaların sürüşü de diğer arabalara göre daha kolaydır. Ani hızlanma gereksinimlerinde, arabanın kontrolden çıkma ihtimali, diğer araçlara nazaran daha azdır.

Ayrıca elektrikli arabalar, petrole olan bağımlılığı azaltır. Özellikle fakir ülkelerdeki petrole olan ihtiyacı azaltır. Çünkü bu ülkelerin alım gücü oldukça düşük olduğundan, bu konuda avantaj sağlayabilirler. Tabi ki büyük petrol şirketlerinin elektrikli arabalar üzerindeki olumsuz etkilerini göz ardı edersek.

Peki, söz konusu elektrikli arabaların dezavantajları yok mudur? Elbette vardır. Öncelikle belirtmek gerekirse, şarj edilen bataryaların pahalılığıdır. Elektriği depolayan bu bataryaların ücretleri oldukça yüksektir. Ayrıca sahip oldukları ek özelliklerin de masraflı olması, elektrikli arabaların şöhretini zedelemektedir. Bu durumda, petrol ile çalışan arabaların daha ucuz maliyetli olması, içten yanmalı motorlu arabaların kullanımını etkilemektedir. Ancak son dönemlerde bazı ülkelerin bu konudaki yatırımları, elektrikli arabaların kullanımını ve daha öncesinde üretimini olumlu ölüde etkileyecektir. Teknolojinin de gelişmesiyle bataryaların daha ucuza mal edilme çabaları sonucu da bu konuya etki edecek gibi görünüyor.

Asıl önemli konu, doğanın kesinlikle zarar görmemesidir. Egzoz gazlarının çevreye ne kadar zarar verdiğini hepimiz biliyoruz. Bu yüzden ben elektrikli arabaları destekliyorum. O zaman petrol şirketleri nasıl kampanyalar yapacak, çok merak ediyorum. Dünyada ne kadar araba var kesin sayısını bilmiyorum. Ama tahmin ediyorum ki 1 milyardan fazladır. Bu kadar arabanın egzoz gazını bir düşünsenize. Bence doğa iyi bile dayanıyor. Küresel ısınmaya ne sebep olabilir ki başka? Elektrikli arabalar en azından daha az zararla işi kolaylaştırıyorlar. Maalesef zararsız diyemiyoruz. Daha az zararlı diyoruz. Üzgünüm ama artık bu hale geldik. Dünya koşulları kötünün iyisini bize mükemmel gösteriyor. Kabullenmiş durumdayız artık. Toplu taşıma araçlarını kullanmak gibi bir alışkanlığımız yok. Çevrede daha az arabanın dolaşmasını sağlayacağımız planlarımız ya da kanunlarımız yok. Yukarıda da bahsettiğimiz üzere tüm bu konuların çerçevesinde teknolojinin maliyetleri ucuzlatabilmesiyle elektrikli arabalar daha fazla söz konusu olacak gibi. Umarım öyle olur ve doğamızı daha az kirletiriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz