Dolandırıcılık olayına yeni bir boyut kazandıran hırsızlar yeni bir yöntem bularak insanları artık Facebook üzerinden kandırmaya başladılar.

Daha önce de Facebook ve benzeri sosyal medya hesaplarından dolandırıcılık işlerine girişen hırsızlar, Facebook’ta yeni buldukları bu yöntem sayesinde birçok kurbanı gafil avlıyorlar.

Yöntem şu şekilde gelişiyor:

Dolandırıcılar önce şifresinin kırılmasının kolay olduğu kullanıcıların Facebook şifrelerini kırıyorlar. Daha sonra eski mesajlaşmalarını takip ederek samimi olduğu ve sıklıkla konuştuğu kişileri tespit ediyorlar. Daha sonra bunların arasından bir kurban seçiliyor ve bir süre güveni sağlamlaştırmak adına samimi sohbetler ediliyor. Arkasından dolandırıcı bir oyun, uygulama veya benzeri bir şey için arkadaşının telefonuna bir mesaj geleceğini, ondan bunu onaylamasını rica ediyor.

Bu aşamada arkadaşına duyduğu güvenle telefonundaki mesajını dikkatli bir şekilde okumayan kurban, onayı verdiği anda telefonundan nakit TL olarak 60 TL miktarındaki para dolandırıcıya gidiyor.

Dolandırıcıların son zamanlardaki yeni meşhur numarası olan Facebook’taki bu dolandırıcılık modası, irili ufaklı pek çok kişinin canını yaktı. Bunun üzerine açıklamalarda bulunan Uluslararası Sosyal Medya Derneği (USMED) Başkanı Said Ercan, Facebook kullanıcılarına önemli tavsiyelerde bulundu:

“Facebook kullanıcıları özellikle şifre seçimine çok dikkat etmeliler. 8 haneden az şifreler dolandırıcılar için bir maden kıymeti taşıyor. Bu yüzden uzun şifreleri tercih etmeniz gerekiyor. Aynı zamanda 1-2-3-4, A-B-C gibi sıralı kelimeleri ve sayıları tercih etmeniz de risk taşıyor. Bu yüzden karışık ve uzun şifreler alarak dolandırıcıların işini zorlaştırabilirsiniz.”

Sosyal medya uzmanı Kalust Şancıoğlu da konuya dair önemli açıklamalarda bulundu ve özellikle sosyal medya hesaplarına yüklediğimiz eklentilerde dikkatli olmamız gerektiğini vurguladı. Şancıoğlu, Twitter ve Facebook gibi sosyal medya platformlarında yüklediğimiz program ve eklentilerde, bu program ve eklentilerin bizden hesaplarımıza dair izinler aldığını, bunların da dolandırıcılara davetiye çıkardığını belirtti. Şancıoğlu’na göre bu izinlerin, sosyal medya hesaplarının ayarlar sekmesinden düzenli olarak kontrol ederek silinmesi veya deaktif edilmesi gerekiyor.

Bu konuda bir diğer önemli husus da telefon onayı olarak uzmanlar tarafından kullanıcıların önüne sunuluyor. Uzmanlar, sosyal medyadaki yazışmalar üzerine hareket edilmemesini, mutlaka telefondan bu işlemler için onay talep edilmesinin önemini vurguluyor.