Geçen aylarda Rusya bir karar aldı ve bu karar göre işlemcilerini ve işletim sistemlerini kendi içerisinde çözmeye karar verdi. Buna benzer bir karar da Çin tarafından gelecek gibi gözüküyor.

Yaklaşık 24 yıldır birçok pazarda ABD ve batılı ülkelerin ürünleri kullanılıyor. Özellikle de teknoloji alanında bu konu daha bir ön plana çıkıyor. Tekrar yükselmeye çalışan Rusya, casusluğun artması nedeniyle Intel ve Microsoft gibi ABD şirketlerini reddederek kendi çözümlerini üretme kararı almıştı. Böylece ARM tabanlı kendi işleticilerini üretme sürecine girmişti. Aynı adımı da Çin tarafından gelecek.

Çin İlk önce masaüstü sistemlerde ve kurumsal birimlerde en çok kullanılan Microsoft çözümlerinden kurutulmayı amaçlıyor ve daha sonra mobil cihazlarda da çalışabilecek bir işletim sistemi üzerinde duracak.

Yaklaşık olarak bir milyarlık bir pazara sahip olan Çin batıda kalan ülkelere Pazar payı bırakmak istemiyor. Ayrıca da güvenlik açıklarını en aza indirmek istiyor.  Hatırlarsanız zamanında da Google ile sorun yaşayan Çin kendi sosyal ağı Weibo’yu ve Baidu adında kendi arama motorunu geliştirdi.

2011 yılından beri inceden inceye alttan alta başlatılan proje sonunda elle tutulur bir noktaya geldi. Son gelen haberlere göre Çin ‘in yeni işletim sistemi Ocak ayında halka açık bir deneme ile ortaya çıkacak. Ocak ayında halka açık bir deneme aşamasından sonra Çin kendi kendine yetebilecek ve tüm cihazlarda bu sistem kullanılacak.

ÇİN İŞLETİM SİSTEMİ
ÇİN İŞLETİM SİSTEMİ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz