Hiç, “bu teknoloji nerelere geldi arkadaş” diye düşündüğünüz oldu mu? Fazla uzun sürmez, yakında filmlerde izlediğimiz gibi bir yaşam sürmeye başlarız. Ne yalan söyleyeyim, ben böyle bir hayatı istemiyorum. Böyle uçan arabalar vs. olsun istemiyorum. Neyse. Cep telefonlarına değinmek gerekirse, aldı başını gitti diyebilmem mümkündür sanırım. İlk cep telefonumu neredeyse hatırlamıyorum bile. Sadece arama yapıp konuşmaya, mesaj yazmaya yarıyorlardı. Hatta hatırlıyorum da ilk antensiz telefonlar çıktığında ne kadar pahalıydı. Sonra büyük ekran, renkli ekran, polifonik ses özellikleri telefonlara dâhil edildi. Bu bile büyük bir olayken şimdiki telefonlara ne demeliyiz?

Artık “akıllı telefon” denemi başladı. Hepimize hayırlı olsun. Yıllardır bunu bekliyorduk, olmasaydı eğer nasıl yaşardık? Bana göre bu teknoloji son derece faydalı evet, yoksa teknoloji karşıtı bir adam değilim. Mesela şu an ben de bu akıllı telefonlardan birini kullanıyorum. Büyük ekranlı, dokunmatik, içinde bir işlemci olan telefon. İnternete bağlanabilen, elektronik postalarımı okuyup cevaplamama imkan sağlayan bir telefon kullanıyorum. Son derece faydalı. Çünkü yaptığım iş neticesiyle böyle bir telefon kullanmak gerekiyor. Maalesef ben de artık ”böyle bir telefon kullanmam gerekiyor” cümlesini kuruyorum. Vay halime o zaman.

Fakat sinirlendiğim ve hatta bazen küplere bindiğim bir durum var ki kelimelerle anlatamam. Liseli çocukların elinde benimkinden daha pahalı telefonlar var. Yahu ofisteki arkadaşlarınızla ulusal endeks hakkında mail alışverişi mi yapıyorsunuz anlamadım. Ya da sürekli borsaya girip kur mu takip ediyorsunuz? Bankaların uygulamalarına girip günlük on binlerce lira para transferi mi yapıyorsunuz? Neymiş efendim sosyal medyaymış. Neymiş efendim fotoğraf çekip arkadaşlarına atıyormuş. Yahu elin Avrupalısı sosyal medyayı böyle mi kullanıyor. İhtiyacınızın fazlası bir cihazı alırsanız eğer siz cihazı değil, cihaz sizi kullanmaya başlar. Bir de böyle süslü süslü kapaklar alıp takma modası var. Kenarları taşlı falan. Bana göre gereksiz durumlar bunlar. Oysaki cep telefonu müthiş faydalı bir cihaz. Bir baba üniversitedeki oğluna acil para yollayacak örneğin, ama şehirden uzakta belki. İşte bu telefonlar bu noktada işe yarıyor. Sadece konuşup mesaj yazıp okumaktan farklı olan uygulamaları, bu tür durumlarda faydalı oluyor.

Bunu en güzel şu örnekle anlayabiliriz. Eğer bir akıllı telefonunuz varsa, bir günlüğüne değiştirip çok eski bir telefon kullanın. Mail atın da göreyim hadi. Müdürünüze bulunduğunuz toplantının görüntüsünü atın bakalım. Can sıkıcı bir durum değil mi? Kesinlikle öyle. Yukarıda da bahsettiğim gibi teknoloji son derece faydalı ürünleri kullanımımıza sunuyor. Her ürünün bir üretim amacı vardır. Kullanıcı da bu amaca göre davranır. Ama ihtiyacımız yokken, sadece hava olsun diye son model telefonları kullanmak bana göre akıllıca bir davranış olamaz. Bir de şöyle bir durum var: Yeni bir model çıkar çıkmaz hemen alıp çevresine hava atmaya çalışan arkadaşlarımız da var. 3-4 gün sonra daha parasını ödeyemeden satmak zorunda kalan arkadaşlar. Tabi aldığı fiyatın yarısına satmak zorunda kalıyorlar.

Cep telefonları gerçekten devrim niteliğinde gelişmelere sahip. Emin olun ki her geçen gün daha da farklı özelliklerle karşımıza çıkacaklar. Ama lütfen ihtiyacınız olan kadarını kullanın. Hani eskiler derlermiş ya çocuklarına önünden ye diye, işte tam da böyle bir durum. İhtiyacınız yoksa ne kendinize ne de ailenize yük olmaktan vazgeçin. Çünkü gerçekten faydalı olmaları gibi pahalılar da. İhtiyacınız varsa kesinlikle lafın yok, o zaman sözüm meclisten dışarı. Bu cihazları yerinde kullanmamız çok önemli.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz