Bir holmiyum atomunun görünümü.

Bu sadece bir atom boyutu ve doğum günü kartlarını buzdolabında tutturmak için değil! Yakında başka bir de şey yapabilecek : bir veri noktası saklama.

Nature dergisinde açıklanan deney, holmium adı verilen nadir toprak elementi atomlarını içeriyordu. Kaliforniya’daki bir IBM araştırma tesisinde çalışan bilim adamları, holmiyum atomları magnezyum oksitten yapılmış özel bir yüzeye yerleştirildiklerinde doğal mıknatıslı bir kuzey ve güney kutbuna sahip olduklarını keşfettiler-tıpkı normal mıknatıslar gibi -yukarı doğru veya aşağı doğru Ve istikrarlı bir şekilde bu şekilde kaldı.

Deney, bir sabit sürücünün manyetik diskinin çalışma biçimini taklit ediyor.  Bu disklerdeki küçük mıknatıslar yukarı veya aşağı doğru işaret eder ve bu yönlendirme ikili bilgileri bir ya da sıfır olarak iletir. Sabit disklerdeki bilgi parçaları fiziksel olarak çok daha büyüktür: yaklaşık 100.000 ila bir milyon atomdan oluşurlar. IBM deneyindeki bitler ise küçüktür.

Lozan’daki İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsünde bilim adamı ve çalışmanın ilk yazarı olan Fabian Natterer, deneyin sadece bir atomda bir bit bilgi depolayabileceğini gösterdiğini söyledi.
Bir atomu kafanızda küçük bir kelebekmiş gibi düşünün. Manyetik alan bir çift kanatsa, atomun kendisi ise böceklerin bedenidir. Atomun konumu (manyetik alanın kuzey kutbu ya yukarı ya da aşağı), bilgiyi sıfır ya da birini temsil ediyor.

IBM Research Almaden‘de araştırmacı bir bilim adamı olan Christopher Lutz, bu tür bir teknolojinin ölçeklenebilmesi durumunda teorik olarak sadece bir inçte 80.000 gigabayt bilgi tutabileceğini tahmin ediyor. Diğer bir deyişle, IBM’den yapılan açıklamaya göre, kredi kartı boyutundaki bir cihazda 35 milyon şarkı saklanabilecek.

Lutz, atomların komşularına müdahale etmeden birbirlerinin yaklaşık bir nanometre içine yerleşebileceğini, yani yoğun şekilde paketlenebileceklerini söylüyor.

Ancak bu teknoloji akıllı telefonunuza yakın bir zamanda maalesefki gelemeyecek. Yeni başlayanlar için deney çok soğuk bir sıcaklık gerektiriyordu: 1 derece Kelvin, -450 Fahrenhe’den daha soğuk. Bunda oldukça enerji yoğunluğu oluşacak ve pek çok veri depolama ortamında tam olarak pratik olmayacaktır.

“Pratik bir cihaz yapmak için doğrudan bir yol yok” diyen Lutz, “Ancak, bu ölçekte cihazlar inşa edeceğimizde gelecekte bir süre için atomların teker tekerinde işlerin nasıl yapılacağı konusunda araçlar ve anlayışlar kazanmaya başladı. “Dedi.
“Biz gerçekten keşfediyoruz,” diye ekledi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz