Bölgesel mutfağı olan tek insan modern insanlar değil gibi görünüyor. Dişlerindeki plakaya göre, Neandertaller yaşadıkları yere bağlı olarak diyetlerinde çarpıcı farklılıklar gösterdi – hastalıkları ve ağrıları tedavi etmek için bitki kullanmış olabilirler.

Nature dergisinde açıklanan bulgular, insanlarla yakın akraba yakınlarının arasındaki ilişkiyi aydınlatan genetik analiz için ilk ve en eski diş plakasını işaret ediyor ve Avrupa’daki Neandertal hayatının karmaşıklığına ve çeşitliliğine işaret ediyor. Avustralya’daki Adelaide Üniversitesi‘nden paleomikrobiyolog yazar Laura Weyrich, “Bir Neanderthal’ün tipik görünümü, insanları homurdanan ve mağarada yaşayan bir kulüp canavarıdır” dedi. “Ancak bu araştırma ve diğer araştırma yılları, bunların nesilden nesile bilgi aktarımı yapabilen ve bir noktada insanlarla dostça temasta bulunan çok yetenekli ve akıllı bireyler” olduğunu ileri sürdü.

Bilim adamları bir canlının diyetini anlamaya çalıştıklarında dişlerine bakabilirler – bilhassa taşlar olarak bilinen diş yüzeyindeki sertleştirilmiş diş plakalarının katmanlarına bakabilirler. Bu mineralize edilmiş gübre, gıda parçacıklarının DNA’sını ve ağızda yaşayan mikropları içerir.

Weyrich, “Diş taşı, bireyin yaşamı boyunca kireç haline getirildi, bu yüzden bu bakterileri gerçekten kilitledi ve oldukça iyi korudu” dedi.

Bilim adamları on yıllar boyunca diş plakasında bulunan bilgileri inceledi. Ancak artık yüksek verimli genetik dizilim ve diğer yeni teknolojik atılımlarla kendisi ve meslektaşları vücutlarındaki mikropların ve yediklerinin genetiğini seçebiliyorlar.

Uluslararası araştırmacılar ekibi, Belçika’daki Spy mağarasından (yaklaşık 36.000 yaşında) ve İspanya’daki El Sidrón mağarasından (yaklaşık 48.000 yaşında) alınan iki kişiden alınan bir kişinin Neandertal numunelerine baktı. Ev arkadaşları bölgeye bağlı olarak çok farklı yedi: Bugünkü Belçika’dan gelen hesap, bozkırın geniş açık çayırlarında bulunan yumuşak gergedan ve yabani koyun gibi etlerle doluydu. İspanya’daki diyet, bol oranda mantar, çam fıstığı ve yosun – yoğun ormanda sahip olduğunuz menü – ve algılanabilir bir et içermiyordu. İspanyol Neandertaller, gerek zorunlu olarak gerekse seçimle, vejetaryenler olabilir. Weyrich, bu diyet farklılıklarının Neandertal ağzındaki mikrop topluluklarını etkilediği düşünülüyor.

“Et, hominidler için yeni bir fikir gibi görünüyor” diye ekledi.

Hesapların yıllarca biriken gıda maddelerini koruduğu veya sadece “son yemeği” kaydettiği belli değil. Yine de, İspanya’dan gelen Neandertal hesaplarında sincap veya diğer küçük ağaçlarda yaşayan hayvanların olmaması ilginçtir. Kasıtlı olup olmadığı görülecek.

Bu arada, vejetaryen Neandertaller, kalıntılarının daha önceki çalışmalarına göre, berbat bir kaderle karşılaştı.

Weyrich, “Biri kesinlikle onları günün birinde tıkıyor” dedi.

Kemiklerinde kesik izler muhtemelen başkaları tarafından yenildiğini gösterir. “Her çeşit vahşi hikayeler var, ancak sonuçta sadece bilmiyoruz” dedi. “Geri dönememiz gereken bir zaman makinesiz yok; Biz sadece monte etmeyi deneyebileceğimiz bu küçük parçalara sahibiz. ” İspanya’daki Neandertallerden birinde, muhtemelen oldukça ağrılı olan bir diş apsesi ve muhtemelen kusma veya ishale neden olan bir gastrointestinal böcek (Enterocytozoon bieneusi) vardı (belki de her ikisi de). Eski plakasında, bilim adamları, kabuğunda salisilik asit (ağrı kesici aspirinde aktif madde) bulunan kavak bulgusu keşfetti; Diğer bireylerin dişlerinde bulunmayan doğal bir antibiyotik kalıp Penicillium rubens bulgusu buldular.

Bilim adamları, bu bireyin tam kalıp aramadıklarından şüpheleniyor çünkü bitki materyali üzerinde geniş bir yelpazede kalıp tüketiyor gibiydi. Ancak bilim adamı, yeme kalıbının bir şekilde kendilerini daha iyi hissettirdiğini bildiklerini belirtmişti.

Weyrich, “Bir karın ağrısı geçirdiğinizde, belki de bakteri enfeksiyonlarını tedavi etmenin bir yolu olarak küflü yemişler” dedi.

Bilim adamları, en eski mikrobik genomu sıralamayı başardı – diş eti hastalığına bağlı olan Methanobrevibacter oralis adlı bir bakteri. Weyrich, genomdaki mutasyon sayısına bakarak, insanların ve Neandantalların melezleştiği dönemin yakınında, yaklaşık 120.000 yıl önce Neandertallere tanıtıldığını tespit etti.

Bu mikropları türler arasında değiştirmenin birkaç yolu var: Gıda, ebeveyn bakımı veya öpüşme yoluyla paylaşarak.

Weyrich, “Bunun, Neandertallerin ve insanların hayal edilenlerden çok daha dostça bir ilişkisi olabileceğini ima ettiğini gerçekten düşünüyoruz” dedi. ”

Sonuçta, bu çalışma, antik plakta korunmuş DNA’nın sıralanmasından bilim adamlarının öğrenebileceği şeylerin bir kanıtı olarak işlev gördüğünü söyledi.

Weyrich, “Bu, gerçekten bu metodu ne kadar zorlayabileceğimizin bir sınamasıydı ve antik hominidlerin yanı sıra daha eski örneklere bakmaya çalışmak için yöntemleri geliştirmek, araçları geliştirmek, gerçekten zorlamıştı” dedi. “Gökyüzü bunun sınırıdır.”

Bilim adamları, dünyadaki korunmuş örneklerde bu tekniği kullanarak, insan mikro biyomasının diyetteki değişime ve diğer faktörlere cevaben nasıl bir evrim geçirdiğini anlamaya başlayabilir. Yaptıkları keşifler, araştırmacıları modern insandaki mikrobiyolojik hastalıkları anlamaya çalışarak bilgilendirerek kişiselleştirilmiş tıp alanını geliştirmeye yardımcı olabilir.

“Antik insanlar mükemmel bir model sistemidir” dedi. “Modern insanlarda mikrobiyomu nasıl değiştireceğimizi anlamaya çalışmakta zorlanıyoruz ya da yaşam tarzı değişiklikleri bu bakterileri nasıl değiştirebilir. Fakat eski insanlarda zaten bizim için yaptılar. Deney zaten yürütüldü. Gerçekten sadece geriye dönüp bakmaya ihtiyacımız var “dedi.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz