Apple i Phone 6 İncelemesi

    Günümüz dünyasında teknoloji son derece baş döndürücü bir hızla gelişmektedir. Teknolojinin bu hızlı gelişimi sayesinde de hemen her gün hayatımıza yeni bir cihaz girmektedir. Hizmetimize sunulan bu yenilikler ise yaşantımızı oldukça kolaylaştırmaktadır.

Hayatımızı son derece kolaylaştıran ve birbirimizle iletişim kurmamızı sağlayan teknolojik cihazlardan birisi de telefonlardır.

Telefonlar sayesinde dünyanın öteki ucunda oturan tanıdıklarımızla iletişim kurabilmekteyiz. Bu nedenle de telefon ilk icat edildiği andan itibaren yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.

Telefon ilk olarak 1876 yılında Alexander Graham Bell tarafından icat edildi. Bu tarihten sonra da telefon neredeyse dünya üzerinde yaşayan herkes tarafından kullanılan bir cihaz haline geldi.

İlk icat edildiği zamanlarda oldukça ağır ve büyük olan bu cihaz zaman içerisinde teknolojinin de gelişmesiyle birlikte daha küçük boyutlarda üretilmeye başlanmıştır.

Eski zamanlarda telefon kullanmak son derece büyük bir zenginlik olarak görülmekte ve telefon sadece bu zengin kişilerin evlerinde bulunmaktaydı.

Ancak telefon kullanımının zamanla yayılması sonucu artık her evde bir telefon bulunur hale geldi.

Telefon dünyasında yaşanan gelişmeler tabi ki bununla sınırlı kalmadı. Gelişen teknoloji ile paralel bir şekilde telefonlarda da çok ciddi değişiklikler ve gelişmeler oldu.

Önceleri sadece evlerde ve işyerlerinde kullanılan telefonlar zaman içerisinde insanların üstlerinde taşıyabilecekleri kadar küçük olarak üretilmeye başlandı.

İnsanların ceplerinde taşıyabilecekleri kadar küçük boyutlarda olduğu için bu telefonlara ‘cep telefonu’ adı verildi. Cep telefonları sayesinde artık insanlar diledikleri yerden tanıdıkları sevdikleri insanlarla iletişim kurabilir hale geldiler. İnsanların hayatını böylesine kolaylaştıran cep telefonları çok sevildi ve kısa zamanda tüm dünya genelinde kullanılmaya başlandı.

İnsanların diledikleri yerden diledikleri kişiyle iletişim kurabilmelerine imkân veren cep telefonları da gelişen teknolojiden nasibini almıştır. Çünkü cep telefonları da teknolojik gelişmelerle birlikte son derece hızlı bir şekilde gelişmiştir.

İlk başlarda büyük boyutlarda, antenli veya kapaklı olarak üretilen cep telefonları zaman içerisinde daha küçük boyutlarda ve antensiz olarak üretilmeye başlandı.

Özellikle son yıllarda ise cep telefonları son derece baş döndürücü bir hızla gelişti. Çünkü artık tuşlu telefonların yerini dokunmatik ekranlı ve akıllı telefonlar aldı.

Dokunmatik ekranlı olan bu telefonlar, bilgisayarlarda bulunan işletim sistemine benzeyen bir işletim sistemi ile çalıştığı ve çeşitli uygulamalar aracılığıyla son derece kolay bir kullanım imkânı verdiği için ‘akıllı telefon’ olarak adlandırılmaktadır.

Bu akıllı telefonların piyasaya ilk çıkış tarihi ise 2007 yılıdır. Çünkü bu tarihte Apple şirketinin CEO’su olan Steve Jobs tarafından ilk dokunmatik ekranlı telefon olan iPhone’un tanıtımı yapılmıştır. Akıllı telefonların ilk kez piyasaya sürüldüğü bu tarihten günümüze kadar ise birçok değişik telefon modeli görücüye çıkmıştır.

Çünkü kullanıcısına sunduğu kolay kullanım imkanı ve dokunmatik ekran teknolojisi nedeniyle bu akıllı telefonlar çok sevildi ve dünya genelinde yaygın olarak kullanılmaya başlandı.

Öyle ki artık Apple şirketinin yeni iPhone modelini tanıtması tüm dünya genelinde merakla beklenen bir olay haline geldi.

Apple şirketi geçtiğimiz aylarda akıllı telefon piyasasında yer alacak iki yeni modelinin tanıtımını yaptı. Bu modellerden birisi iPhone 6 diğer ise iPhone 6 Plus isimli telefonlardır. Ben bu yazımda sizlere iPhone 6 hakkında bilgiler vereceğim.

İphone 6 Detaylı incelemesi
İphone 6 Detaylı incelemesi

Günümüzde Apple şirketi akıllı telefon piyasasının lideri konumundadır. Çünkü Apple’ın ürettiği iPhone marka telefonlarla aynı kalitede ve aynı özelliklerde telefon üretilememektedir. Her ne kadar akıllı telefon piyasasında Samsung, LG, HTC gibi şirketler de varlığını sürdürse de hiçbir telefon İphone kalitesine ulaşamıyor.

Bu nedenle de dünya genelinde İphone kullanan ve bir üst modelini kullanmayı sabırsızlıkla bekleyen insanlar bulunuyor. Bu bekleyişin bilincinde olan Apple şirketi de geçtiğimiz aylarda İphone 6 modelini görücüye çıkardı.

Bu modelde göze çarpan ilk özellik telefonun kalınlığı ve sahip olduğu ekran boyutudur. Kullanıcılarına 4,7 inç ekran boyutu ile dokunmatik ekran keyfini yaşama imkânı sunan İphone 6, 0,68 cm olan telefon kalınlığı ile de oldukça dikkat çekmektedir.

 

Bu nedenle de İ phone 6 şimdiye kadar üretilmiş en ince telefon olma özelliğine sahiptir. Sırf bu özelliği sayesinde bile dünyada milyonlarca kişi tarafından beğenilerek kullanılan İphone 6, sahip olduğu diğer özellikleriyle de göz kamaştırmaktadır. İphone 6 ekran çözünürlüğü olarak da oldukça gelişmiş özelliklere sahiptir.

İ phone 6’da 1334×750 çözünürlüğe ve 326 ppi piksel yoğunluğuna sahip bir ekran kullanılmıştır. Bu sayede de telefon ekranında renkler daha belirgin ve görüntüler daha nettir.

İphone 5s, iphone 6 ve iphone 6 plus batarya karşılaştırmaları
İphone 5s, iphone 6 ve iphone 6 plus batarya karşılaştırmaları

Günümüzde akıllı telefonlarda dikkat edilen en önemli özelliklerden birisi de telefondaki kamera özellikleridir. Çünkü yaşadığımız çağda hemen herkes akıllı telefonlarını birer fotoğraf makinesi gibi kullanmaktadır. Bu nedenle de telefonun kamera özellikleri herkesin dikkat ettiği konudur.

iPhone 6, 8 megapiksellik bir iSight kamera ile kullanıcıların huzuruna çıkmaktadır. iPhone’un kamerası daha hızlı otomatik odaklanma, optik görüntü stabilizasyonu, hibrit kızılötesi filtre, safir kristal mercek kapağı, True Tone Flaş ve görsel dengeleme gibi pek çok özelliği sayesinde oldukça dikkat çekmektedir. Yine İphone 6 içerisinde bulunan kamera ile 30 veya 60fps ile 1080p çözünürlükte videolar kaydetmek mümkündür.

Ayrıca bu kameranın 240fps kayıt özelliği sayesinde ağır çekim videolar oluşturmak mümkündür. Ayrıca Apple iPhone 6’da hızlandırılmış video kayıt özelliği de bulunmaktadır. İphone 6’da günümüzde son derece yaygın olan selfie çekimleri de unutulmamış ve bu çekimler için ön tarafta bir kamera kullanılmıştır.

iPhone 6’nın ön kamerası 1.2 Megapiksel çözünürlüğe sahip, geliştirilmiş yüz algılama ve arka arkaya çekim modu gibi özellikleri ile dikkat çeken bir kameradır. Bu sayede insanlar son derece kaliteli selfie fotoğrafları çekebilmektedirler.

Akıllı telefonlarda oldukça önemli olan bir diğer özellik de telefondaki işlemcidir. Apple şirketi ilk iPhone’dan itibaren tüm telefonlarında kendi ürettiği işletim sistemi olan İOS işletim sistemini kullanmaktadır.

Bu nedenle de İphone 6’da da geleneğini bozmayan şirket bu telefonda da İOS 8 işletim sistemini kullanmaktadır. Çift çekirdekli olan bu işletim sistemi 1.4 Ghz hızda çalışabilmektedir.

i phone 6
i phone 6

 

Apple şirketi iPhone 6 içerisinde RAM olarak yine 1 GB kullanmayı tercih etmiş. Ancak iPhone telefonlar düşük RAM’li olmalarına rağmen daha yüksek RAM ile çalışan telefonlarla aynı performansı göstermekte hatta çoğu zaman performans olarak bu telefonlardan iyi çalışmaktadır.

Bunun sebebi ise İphone telefonlarda kullanılan işletim sistemi ve programlar arasındaki dengeleme sistemi olarak açıklanıyor. Bu nedenle de İphone 6, 1 GB RAM ile çalışsa bile performans olarak diğer telefonlardan daha iyi durumdadır.

Son dönemlerde akıllı telefonlarda kullanılmaya başlayan teknoloji parmak izi teknolojisidir. Kullanıcının kendi parmak izini siteme bir kez kaydettikten sonra artık bu parmak izini şifre olarak kullanabilmesine imkân tanıyan parmak izi teknolojisi son dönemde üretilen akıllı telefonlarda kullanılmaya başlandı.

Parmak izi teknolojisini ilk olarak iPhone 5S modelinde kullanan Apple, İphone 6 modelinde daha da gelişmiş bir teknoloji ile karşımıza çıkıyor.

iPhone’un kullandığı parmak izi sensörleri ana ekran düğmesinde yer alıyor. Ana ekran düğmesine bir müddet basılı tutularak çalıştırılan bu parmak izi teknolojisi gelecek dönemlerin en önemli teknolojik gelişmesi olacak gibi duruyor.

 

video SDN

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz