Bu dava internet savaşları olarak, internetin geleceğini değiştirme anlamına'da gelebilir..

Wikipedia‘nın sahibi olan Wikimedia vakfı başkanı Amerikan uzay ajansı (NSA) ve  Amerikan Ulusal Güvenlik Dairesi (CIA)’ye karşı dava açan sivil toplum örgütleri arasına girdi. Bu dava internet savaşları olarak, internetin geleceğini değiştirme anlamına’da gelebilir..

Amerikan Ulusal Güvenlik Dairesi NSA’nın (National Security Agency) tüm interneti dinliyor olduğu gerçeği aslında bir fantezi değil.

Hiç de olmadı. Eski CIA ve NSA ajanı Edward Snowden bu iddiayı çok maceralı bir şekilde doğrulamıştı.Snowden NSA ve CIA’nın ortak çalıştıklarını ifşa edip doğrulayan milyonlarca belgeyle ortaya çıktı. Belgeleri basına sızdırdı ve Rusya’ya kaçtı.

Bu durumun hemen ardından ABD hükumeti durumu kabul edip özür dilemek zorunda kaldı. Ancak sular durulmadı. Bizzat ABD başkanı, NSA’nın dinleme faaliyetlerinden vazgeçmesinin söz konusu olamayacağını da açıkladı. Ortalık yine karıştı.

Şimdi bu durumu insan hakları ve kişisel özgürlüklere bir saldırı olarak değerlendiren Wikipedia’nın sahibi Wikimedia vakfı, NSA’nın bu kanunsuz faaliyetlerini durdurması için dava açacak olan sekiz sivil toplum örgütüne katılarak, NSA’ya karşı davacı olmaya hazırlanıyor.

Wikimedia, NSA’nın ‘yabancı ülkelere karşı istihbarat toplama’ görevi ile, son derece şüpheli yöntemlerle bilgi topladığını iddia ediyor.

NSA’nın kullandığı yöntemlerin bireylerin mahremiyet haklarını ihlal ettiğini savunan Wikimedia, ayrıca, yabancı ülkelere karşı istihbarat toplama ifadesinin çok geniş bir kavram olduğunu ve NSA’nın bu ifadeye dayanarak tüm faaliyetlerine yasal zemin hazırladığını da savunuyor.

Eski CIA çalışanı Edward Snowden
Eski CIA çalışanı Edward Snowden

Aslında internetin özgür olmadığını ifşa etmesiyle aslında bütün mücadeleyi Edward Snowden başlattı. Sivil toplum kuruluşları onun izini takip ediyor ve ABD hükümetinin baskıcı kontrol politikasının bedelini ödemesini istiyorlar.

Gözler şimdi Wikimedia ve ortaklarında. Sivil toplum kuruluşları ve Wikimedia dünyanın en dişli istihbarat örgütlerinden olan NSA’ya ve CIA’ye karşı savaşında başarılı olabilecek mi? Bu dava dünyadaki internet dengeleri ile çok alakalı olacağa benziyor..

Paylaş
Önceki İçerikTürkiye’Nin 4G Merak’ı!
Sonraki İçerikEft Nedir?
Emre
1986 İstanbul doğumluyum. Memur anne ve babanın üç çocuğundan biri olarak Türkiye'nin birçok bölgesinde bulundum. Öğretmen Lisesi'nden sonra Selçuk Üniversitesi, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği bölümünü bitirdim. Halen bu alanda çalışmalarıma devam etmekteyim.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz