Türkiye’de yapılan araştırmalar, genel anlamda verilerin yarısının neredeyse yeterince korunamadığını göstermekte. Bu veriler arasında özel hizmet sunan firmalarda var, devlet kuruluşları da var. Özellikle devlet kuruluşlarında ki veri tehlikeleri bir çok kişiyi tedirgin etmekte.

Türkiye’de Veri Sahası Çok Geniş

Türk Dijital Evreni, çok büyük bir veri akışına sahip. Öyle ki, Türkiye’de ki veri akışına baktığımız vakit, 4.422 eşit ölçüde ki futbol sahası ile eşdeğer uzunlukta bir veri alanının olduğunu görebiliyoruz. Tabii, veri konusunda bu denli artış olması temelde verilerin güvenliği konusunda da insanları şüpheye düşürüyor. Zira dünya devi firmalar olsun, dünyanın lider ülkeleri olsun veri konusunda sıkıntılar yaşarken, ülkemizde ki bu kadar verinin nasıl korunduğu merak konusu oluyor.

%50’i Tehlike Altında

Genel anlamda bakıldığı zaman, ülkemizde yer alan verilerin ortalama yarısı kadarında gerçekten etkili bir koruma, güvenlik önlemi, alt yapısı olmadığı açıkça görünmekte. Özellikle de bu verilen bazılarının devlet dairelerini ait olması, insanların kısa süre içerisinde kurulacak olan ekipler ile bu duruma çözüm getirilmesi konusunda düşüncelere sahip olmasını sağlıyor.

Devlet İlgili Birimler Oluştursun

Ne yazık ki ülkemizde verilerin korunması, siber saldırılar ve korsanlar ile mücadele gibi konularda tam olarak istenilen bir güvenlik alt yapısı söz konusu değil. Öyle ki ülkemizde siber saldırılara karşı çalışmalar yapan bir ekip dahi yok. Bu konuda yasal zeminde sadece tek bir devlet çalışanı görünmekte. Buda, çok ciddi bir veri ağının her an büyük bir tehlike ile karşı karşıya olduğunu açıkça göstermekte.

Şirketler Özel Birimler Oluşturuyor

Bu tür veri koruma konusunda şirketlerin kendi bünyelerinde özel ekipler oluşturduğu görünmekte. Ayrıca bu doğrultuda veri koruma ve güvenliği ile ilgili özel şirketlerinde kurulduğu, bu şirketlerin veri güvenliği konusunda özel olarak hizmet sunduğu bilinmekte. Bir kaç yıl içerisinde veri güvenliği konusunda şirketlerin daha kapsamlı artışa geçeceği düşünülmekte.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz