Araştırmada kullanılan robot.

Minecraft oyununu hepimiz biliyoruz. Çeşitli küplerden ve araçlardan dünyayı yeniden oluşturduğumuz bu oyun, özellikle küçük yaştaki çocukların problem çözme, yaratıcılık ve oyun diliyle “hayatta kalma” yeteneklerini artırıcı özelliklere sahip.İş robotlara geldiğinde durum pek de farklı değil gibi görünüyor.

Brown Üniversitesi profesörü Stefanie Telex, Minecraft’ı robotların problem çözme ve hızlı karar verme yeteneklerini geliştirmek için kullanıyor. Üretilen birçok robot ev işlerine yardım etmede, bir eşyayı onarmada kullanılıyor. Oyun ise özellikle kara verme ve olayları çözme kısmında devreye girerek robotların doğru kara vermesini sağlıyor. Yaptığı röportajda aşağıdaki sözleri kaydeden Profesör Telex, bu işin en önemli temsilcilerinden;

minecraft
Minecraft

“Bir robota “Bana bir kahve yap” diyebilirsiniz, ancak 1 dakika sonra “Ütü yap” komutunu da verebilirsiniz. Bu durumda robot için bir planlama durumu söz konusu. Robotun olayların sıralamasını doğru bir şekilde bulması gerek. Bizim amacımız ise robotun bu yeteneği daha hızlı öğrenebilmesini sağlamak.”

Buradan da çıkarılabileceği gibi bir robot için en önemli durum dünyanın kavramsal anlamını öğrenebilmektir. Bunu yapamazsa olası emirleri birbirine karıştırarak belki de ütüyü yapmak için kahve makinesini kullanabilir. Ayrıca yukarıdaki örnek basit bir örnek sayılabilir. İş dünyasında kendisini çok daha karmaşık emirler bekleyebilir.

Bu noktada Stefanie Telex, mezun öğrencisi David Abel ve birkaç aktif öğrenci; robotların öğrenme yolunu test etmek için Minecraft’ı kullanıyor.

Haber ile ilgili daha detaylı bilgi için kaynak: technologyreview.com

Profesör Stefanie Telex’in yabancı dildeki röportajı;

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz