Her geçen gün uyku ile ilgili yapılan araştırmalara bir yenisi daha ekleniyor. Uykunun önemi daha da belirgin hale geliyor; 2 saat az uyumanın bedeli sağlık için iyi olmayabiliyor.

Son yapılan araştırmaların ilkinde bilim adamlarına göre, uyku sırasında beynimiz önemli bulduğu deneyimleri pekiştiriyor, aynı zamanda da zararlı kimyasallardan temizleniyor.

Bilim adamlarının yaptığı son araştırmalarda, insanların neden uyuduğu ve uyurken insan vücuduna neler olduğuna yönelik önemli ipuçları elde edildi. ABD’li bilim adamları ilk olarak “Niçin uyuruz” sorusunu ele aldı.

Buna göre, beyin hücreleri yeni tecrübeler edindikçe beynin diğer bölümleriyle bağlantı kuruyor. Beyin bu deneyimlerden önemli olanlarını ayırıp pekiştirirken, diğerlerini geri plana atıyor. İşte bu işlem, genelde uyku esnasında gerçekleşiyor.

Uyku ayrıca beyindeki zararlı kimyasalların temizlenmesi için de önemli bir fırsat. İngiltere’deki Surrey Üniversitesi’nden araştırmacıların tespitlerine göre uykusuzluk enflamasyonda (iltihaplanma) rolü olan genlerin aktivitesini artırıyor. Bu durum da, uykusuzlukla kalp hastalığı ya da felç gibi hastalıklar arasındaki bağlantıyı açıklamaya yardımcı oluyor.

Yine İngiltere’de yapılan başka bir araştırma, 6 saat ile 8 saat uyumanın arasındaki şoke eden farkı gözler önüne serdi.

saglik-icin-uykunun-onemi-_1

Merkezi Londra’da bulunan bir uyku okulunda yapılan araştırmanın amacı uyuma süresinin zihin ve beden sağlığımızı nasıl etkilediğini ortaya koymaktı. ‘Modern uyuma alışkanlıkları’ araştırmasına Sarah Chalmers, gönüllü olarak katıldı. Çalışmanın ilk bölümünde 46 yaşındaki Chalmers 8 saatlik bir uyku uyudu. Uyandığında günlük yaşantısının nasıl geçtiği sorulduğunda normal geçtiği cevapları alındı. Chalmers’ın çekilen fotoğrafında da yorgun ya da uykusuz görünmediği açıkça belli oluyordu.

Çalışmanın ikinci bölümünde ise 6 saatlik uyku kampına alınan Chalmers, uyandıktan sonra geçirdiği günün ne kadar stresli ve yorucu olduğunu anlattı. 6 saatlik uyku sonrası çekilen fotoğrafında ise 46 yaşındaki Chalmers’ın çok daha yaşlı göründüğü, gözaltı ve çene bölgesinde lekeler oluştuğu, cildindeki gözeneklerin daha belirginleştiği ve cilt renginin solgun olduğu görüldü.

Araştırmacılar, yetişkin bir insanın günlük 8 saat uyku uyumasının gerekliliğini bu çalışma ile bir kez daha kanıtlamış oldu.

Demek ki uykumuza ve uyku süremize daha çok dikkat etmeliyiz. İyi ve yeterli uykunun önemi göz ardı edilemez

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz