Teknoloji Sende - Türkiye'de kurulacak olan ilk Nükleer santral, olan Akkuyu Nükleer santrali proje kapsamında'ki Nükleer deniz yapıları projeleri Mersinin Gürpınar ilçesinde temeli bugün atıldı. Törene Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından ve konuklar katıldı.

Teknoloji Sende – Türkiye’de kurulacak olan ilk Nükleer santral, olan Akkuyu Nükleer santrali proje kapsamında’ki Nükleer deniz yapıları projeleri Mersinin Gürpınar ilçesinde temeli bugün atıldı. Törene Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından ve konuklar katıldı.

Yaklaşık 20 milyar doların üzerinde bir bütçe öngörülen ve inşaatında yaklaşık 8 milyar dolarlık iş potansiyeli’nin Türk şirketlerince karşılanması beklenen Akkuyu Nükleer Santrali için düzenlenen temel atma törenine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın ve Rus Devlet Nükleer Şirketi Rosatom Genel Müdürü Sergey Kiriyenko, Akkuyu Nükleer A.Ş. Genel Müdürü Fuad Akhundov ve öteki üst düzey yetkililer hazır bulundu.

Törende konuşma yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, nükleer santralin turizme olumsuz etki yapacağı iddialarına cevap verdi.

Buna Benzer santrallerin Avrupa’nın en çok turist çeken ülkelerinde de olduğunu hatırlatan Taner Yıldız, “Bunu yapınca Antalya’daki tursit kaçar dediler, Mersin’deki tursit kaçar diyorlar.

Avrupa’nın en önemli turist kaynağı 3 ülkede Fransa-Paris, İngiltere-Londra ve İspanya-Madrid. Bir şehire gelen 55 milyon nüfus en fazla Paris’te. Onların turistlerine bir şey olmuyorken bizim turistimize bir şey olmaz arkadaşlar” diye konuştu.

Taner Yıldız, yerli enerji kaynağının da önemine işaret ederek, “Bu nükleer santral 10 yıl önce yapılsaydı, 14 milyar dolar daha az doğalgaz ithal etmiş olacaktık” açıklamasında bulundu.

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Akkuyu Nükleer Santrali’nin bugün devrede olması durumunda 15 milyon nüfuslu İstanbul’un bütün enerji ihtiyacını, Türkiye’nin ise enerji ihtiyacının ise yüzde 8’ini karşılayabileceğini söyledi.

Santral inşası ile ilgili zemin etütleri ve çevre ile ilgili çalışmalar yapıldığını belirten Taner Yıldız, yapılan yatırımın büyüklüğünü şu sözlerle anlattı: “2 kilometreye 2 kilometrelik bir alanda 22 milyar dolarlık bir yatırım yapılacak. Metrekare başına en büyük yatırım bulunduğumuz bu sahada olacak.”

Nükleer santral ile birlikte yenilenebilir enerji yatırımları’nın da devam edeceğini belirten Bakan Taner Yıldız, şunları söyledi: “Nükleer santrallerin yarısı 3 ülkede; Japonya, ABD ve Fransa.

25 bin dolar kişi başına düşen milli gelir hedeflediysek nükleer güç santralleri bunun ayrılmaz bir parçası olmalıdır.

Nükleer güç santrallerini yaparken, yenilenebilir enerji kaynaklarını da tek tek zaman içinde geçekleştirmek zorundayız.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz