Tamam, herkes dünyaca ünlü güzel yıldızları takip etmeyi seviyor. Onların fotoğraflarına bakmaktan da zevk alıyor… Ama son dönemlerde ki iCloud hack olayı ile meydana çıkan çıplak fotoğraflara olan ilgi nedir? Gerçekten bunun sebebini bir türlü izah edemiyorum kendime. Yani teknoloji ile ilgili en ufak bir açık bulsak, böyle herkesin özeline dalacak mıyız hemen?

Ne Yazık Ki; Evet, Dalıyoruz!

En ufak bir iCloud açığı bulundu ve anında bir çok ünlü isim ile ilgili fotoğraflar dünyaya servis edildi. İşin garip tarafı, kimse bu teknoloji açığından “faydalanmayalım, insan hakları, özel yaşam” gibi yaklaşımlarda bulunmadı. Gerek yerli siteler olsun, gerek dünyaca ünlü siteler olsun hepsi ne kadar fotoğraf sunulduysa hepsini patır patır yayınladı. Tabii bir kaç ufak sansür eklediler ama boş…

Teknoloji mi Güvensiz? İnsanlar mı Güvensiz?

Ben bu soruyu tam olarak kendime sormak istiyorum. Tamam, teknoloji denilen kavram insanın çıkardığı bir kavram. Her halükarda çeşitli aksamalar ve sorunlar söz konusu olabilir. Belli açıklar elbet olacaktır. Fakat teknoloji de olan bu aksamalar, bu açıklar bizlere insanların özeline girme seçeneği sunar mı? İşte, burada ise devreye “insanlar güvenilir mi?” Sorusu giriyor. Ne yazık ki son olay bizlere “güvenilir değil” çıkarımını sunuyor. Biri açık bulur, hemen insanların özeline girer. Öte ki bu özelden çıkan detayları paylaşır, binlerce site hiç çekinmeden insanların özel hayatı ile ilgili bu fotoğrafları servis eder. Kimse utanmaz, çekinmez, özel yaşam deyip saygı duymaz.

Peki, Bunun Sonucu Ne Olacak?

Sonucu belli, insanlara güvenemiyoruz; teknolojiye %100 güvenli diyemiyoruz. Sistemler güvenli olsa, biz kendimiz açıklar yaratıyoruz. Bilgisayarımız da ve diğer özel alanlarımızda gerekli güvenlik önlemlerimizi alamıyoruz. Haliyle bizim kendi güvenliğimizi kendimiz almamız gerekiyor. Benim önerim herhangi bir şekilde bu tür önemli unsurları telefonda ve bilgisayarda barındırmamak.

Unutmayın, tüm özeliniz sizde gizli kalsın. En ufak bir hata ve açık sizi böyle garip durumlara düşürebilir. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz