İşitme engellilerin de sinema izleyebilmesi için bir çalışmaya imza atıldı. Peki, geliştirilen uygulamanın özellikleri neler?..

Fraunhofer Dijital Medya Teknoloji Enstitüsü mühendisleri, işitme engellilerin de sinema izleyebilmesi için yeni bir yöntem geliştirdi.

İşitme engelliler de teknoloji sayesinde artık sinemalardan yararlanabilecek.

Almanya merkezli teknoloji şirketi Fraunhofer Dijital Medya Teknoloji Enstitüsü’ndeki mühendislerin ürettiği uygulama, duyma engellilerin sesleri işitmesini sağlıyor.

Uygulamada ekrandaki ya da sahnedeki sesler, kullanıcıların akıllı telefonundaki kulaklığa gönderiliyor.

Kişisel Duyma Teknolojisi, Sennheiser Streaming Teknolojileri tarafından üretilen “Cinema Connect” ve “MobileConnect” uygulamaları sayesinde ücretsiz olarak indirilebiliyor.

İki uygulamada da ses seviyesi ekrandaki noktanın aşağı ya da yukarı hareket ettirilmesiyle kontrol edilebiliyor. Bu yöntem sayesinde kullanıcılar, belirlenmiş ayarlar yerine sesleri istedikleri şekilde kullanabilecek.

Sesleri, akıllı telefondaki kulaklıklara iletmenin yanı sıra, eğer bir kullanıcı Bluetooth ayarlı işitme cihazına sahipse, uygulama o cihaza da sesleri gönderiyor.

Fraunhofer, ayrıca aynı teknolojiyle yeni bir uygulama daha geliştiriyor. Bu uygulamayla insan sesi gibi ortamda dolaşan sesler düzenlenip, doğrudan akıllı telefonun mikrofonuna yönlendirilebiliyor.

Tamamen duyma özürlü olanlar da, Sony tarafından çıkarılan Entertainment Access Glasses (Eğlenceye Ulaşım Gözlükleri) uygulamasını kullanabilir. Bu gözlükler sayesinde sadece kullanıcılar filmin alt yazılarını görebiliyor.

Sistemin bu yaz sonunda piyasaya çıkması bekleniyor.

İşitme engeli nedir?

Doğuştan veya doğum sonrası meydana gelen nedenlerle, kulağın ses duyma özelliğini tamamen veya kısmen kaybetme durumuna, işitme engeli ya da işitme kaybı denir.

İşitme kaybında kulak, işlevini çok az gerçekleştirebilir ya da hiç gerçekleştiremez. Bu kayıp, odyogram denilen bir test aracılığıyla ölçülmektedir.

Erken tanının önemi;

Engelin erken tanılanması işitme engelli çocuğun psikolojik, sosyal, zihinsel gelişimi yönünden çok önemlidir.

Çocuğun iletişim becerileri artar, sosyal uyumu gelişir.

Ailenin çocuğun durumundan bir an önce haberdar olup, buna uyum sağlamasına yardımcı olur.

Çocuğun eğitiminde kolaylık sağlar.

Sağaltım açısından avantaj sağlar.

İşitme cihazları erken takılır.

Tedavide kolaylık sağlar.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz