Lityum iyon pili olarak tabir edilen ve akıllı telefonlardan tabletlere kadar birçok pilli elektronik cihaza şarj imkanı sunan bu imkan ile çok kısa sürede yaklaşık bir iki dakikada pil seviyesi yüzde yetmiş seviyelerine geliyor. Singapur’daki bir üniversitede araştırması gerçekleştirilen bu hızlı şarj pilleri ile günümüz insanının en büyük sorunlarından biri olan hızlı şarj tükenmesine yanıt veriyor. Kısa sürede şarjları tükenen akıllı telefonlar ve tabletler ve açıklamalara göre elektrikli araçlar bu piller kısa sürede şarj olabilecek.

Bu özellikteki lityum iyon pilleri şu an için piyasada bulunmasa da gelecek birkaç yıl içinde sektöre girmesi muhtemel görünüyor. Şu anda piyasalarda kullanılan lityum iyon pilleri bu pillerin aksine daha düşük kapasitelerde şarj olanağı sağlıyor. Şu anda kullanılan lityum iyon pillerinin şarj etme süresi de oldukça uzun oluyor ancak üniversite tarafından geliştirilen piller kısa sürede şarj doluluk oranını üst seviyelere çıkartıyor. Bu piller ilk olarak 1990’lı yıllarda bu alandaki dev bir firma tarafından geliştirilmiş olsa da şu anda bu pillerin üstün seviyelere gelmesinde önemli bir adım atan Singapur üniversitesi. Bu pillerin en önemli özelliği hızlı şarj edebilme özelliği iken bunun yanında 10 bin kez şarj olabilme özelliği de önemli bir etken oluşturuyor.

Pek çok alanda elektriğe duyulan ihtiyacı karşılayabilecek bu piller sadece bilişim teknolojilerinde değil otomotiv sanayinden savunma sanayine kadar birçok alanda kullanılması öngörülüyor. Saatlerce beklemek yerine dört beş dakika içerisinde cihazlarını araçlarını şarj edebilmeyi kim istemez ki?

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz