Hindistan’ın geçen sene Mars’a gönderdiği uydunun yörüngeye girdiği bilgisi verildi. Hindistan Uzay ve Araştırma Örgütü’nün “Mars Yörünge Misyonu” görevini yerine getirmesi için gönderdiği bu uydunun isminin Mangalyaan olduğunu belirtelim. Mangalyaan Hindistan’a toplamda 74 milyon dolara mal oldu ve bu Türk lirası ile yaklaşık olarak 165 milyon Türk Lirası’na tekabül etmekte.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Bangalore şehrinde yaptığı konuşmada bu iyi haberi halk ile paylaştı. Hindistan’a kimsenin inanmadığını fakat kendilerinin bu projeyi başarıya ulaştırarak herkesi şaşırttığını da belirtti. Ayrıca Kriket takımlarının başarısından daha da önemli bir başarı olduğunu belirttiği bu durumun mimarlarının bilim adamları olduğunu da ekledi ve onlara teşekkür edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Hindistan gönderdiği bu uydu ile Mars’a uydu gönderen dördüncü ülke olma şerefine erişti. Bunun öncesinde uydu gönderen üç ajans sırası ile Amerika, Avrupa ve Rusya ajansları olarak biliniyor.

Bu projenin başarıya ulaşmasının ardından ilk kutlama Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi’nin Twitter adresinden geldi. Twitter üzerinden resmi hesaplarından yaptıkları açıklama ile Hindistan Uzay ve Araştırma Örgütü’nün bu başarını kutladılar. Pazartesi günü Mars’a giden bu uydunun toplamda 711 milyon kilometre yol aldığı belirtildi.

Bu uydunun çok fazla konuşulmasının sebeplerinden birisi de maliyetiydi. 74 milyon dolara mal edilen bu uydu, en son Mars’a Amerika tarafından gönderilen Mars Atmosfer ve Değişken Oluşum (MAVEN) isimli uydunun yanında oldukça ucuz maliyete sahip olmadı ile dikkat çekiyordu. Amerika’nın gönderdiği uydu toplamda 670 milyon dolarak mal edilmişti. Amerika’nın son gönderdiği uydu, Amerikan Havacılık ve Uzay Üssü tarafından gönderilmiş olan onuncu uydudur.

Mars yıllardır insanların dikkatini çekmektedir. Bunun sebebi olarak Dünya’dakine benzeyen atmosfer yapısını gösterebiliriz. Bu atmosfer Dünya’daki atmosferin neredeyse yüzde birisi kadar olmasına rağmen yine de su bulunabilme ihtimalinden dolayı bu çalışmaların odağı olmuş durumda. Ülkeler ve uzay ajansları uydular göndererek Mars’ın üzerinde araştırmalar yapıyor ve su bulma ihtimalinin üzerine gidiyorlar. Eğer olur da su bulunursa bu kadar büyük araştırmaların hepsi  de başarıya ulaşmış sayılacak.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz