resmin kısa açıklaması

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Fen Fakültesi Kimya Bölümü tarafından tasarlanan elektronik burun ile birlikte hastalıkların insanın nefesi ile belirlenmesi tasarlandı. “Tek Kullanımlık Nefes Analiz Sensörü” projesi ile birlikte artık diyabet ve akciğer kanseri gibi hastalıkların tanısı insanın kendi nefesi ile konulabilecek. İnsanın nefesinde bulunan bileşenlerin ayrıştırılması yöntemi ile birlikte hastalıkların belirlenmesini sağlayan maske içerisinde özel sensörler yer alıyor. İzmir İleri teknoloji Enstitüsü’nün tasarladığı elektronik buruna 1.2 milyonluk destek İstanbul Kalkınma Ajansından geliyor. İstanbul Kalkınma ajansının desteği ile birlikte İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, İstanbul Teknik Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi birlikte proje için çalışacaklar.

Elektronik Burun İlk Etapta 25 Adet Üretilecek

İYTE Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ümit Hakan Yıldız, projeyi üstlendiğini belirtirken ilk etapta üründen 25 adet üretileceğini açıkladı. Cihazın tamamen yerli malı üretimi olduğunu söyleyen Ümit Hakan Yıldız, cihazın ucuna eklenebilecek bir USB ile birlikte hastanın hastaneye gitmesine bile gerek kalmadan izlenebileceğini belirtti. Bu durumda hastalık ilerlemeden erken teşhis şansına sahip olunacağını belirten Yıldız, artık hasta olmadan hastaneye gidilmez durumu ortadan kalkıyor. Doktor cihaz ile birlikte hastayı yakından takip edebilecek, dedi.

Elektronik Burun Kullanımı Oldukça Kolay

Elektronik burnun bir maske gibi ağza takıldığını söyleyen Yıldız, hastanın nefes alıp verişi ile hastalığı belirleyebileceklerini söyledi. Maske içerisinde yer alan sensör ile birlikte nefeste yer alan hastalıklar sensöre yapışacak. Ancak her hastalığa ait eleme yapılmadığını söyledi. Cihaz insan nefesinde yer alan organik bileşenlerin ayrılmasını sağlayacak. İnsan nefesinin genelde karbondioksit ve su dan oluştuğu düşünülse de içerisinde bir çok uçucu organik bileşen yer alıyor. Cihazın amacı bu organik bileşenlerin kontrolünü sağlamaktır. Aseton ve tolüen ayrıştırması yapabilen cihaz, şu anda akciğer kanseri ve diyabet belirtilerini belirleyebiliyor. Çünkü akciğer kanseri belirtisi tolüen ve diyabet belirtisi olarak aseton organik maddeleri artması gösteriliyor. Böylece hasta hastalığın en başında bu belirtileri fark ederek tedavi sürecine başlayabilecek.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz