Lev Grossman isimli yazarın köşesine taşıdığı yazı durumun hangi boyutta olduğunu gösteriyor. İnternet sitelerinde oluşan küçük kod hataları oldukça geniş bir pazar oluşmasını sağladı. Bu kod hatalarına “böcek” adı veriliyor. Çok sayıda hacker bu böcekleri buluyor ve bunları satarak büyük bir servet kazanıyor. Peki hacker‘lara bu serveti ödeyenler kimler dersiniz? Elbette her durumdan rant elde etmek isteyen hükümetler ve büyük şirketler.

Bu hacker‘lardan biri olan Amerikan Exodus Intelligence şirketinin kurucusu Aaron Portnoy dergiye verdiği röportajda şu ifadeleri kullandı: Amacımız, müşterilerimize işe yarayacak ve daha önceden fark edilmemiş güvenlik açıkları sunmak.”

hacker-meslegi

Bu amacı gerçekleştirirken hacker şirketlerinin genelde izlediği yol ise şu şekilde;

1- Yazılım analizi: Portnoy‘a göre bütün yazılımlarda mutlaka bir açık nokta var. Ancak yetenekli hacker‘lar bu açıkları tespit edebiliyor.

2- Güvenlik açığı: Yazılımlarda bulunan her hata beraberinde servet getirmiyor. Bulunan böceğin değerli olabilmesi için daha önce hiç keyfedilmemiş olması gerek.

3- Böceğin satışı: Güvenlik açıklarının farklı talipleri çıkabiliyor.

Yazılımın sahibi kendi yazılımını koruyabilmek için, hükümetler casusluk işleri için, yabancı devletler ise rant elde edebilmek için bu böcekleri satın almak isteyebiliyor.

4- Servet kazanma: Bir böceğin fiyatı 5-6 haneli rakamlara kadar artabiliyor.

Bütün bunlar gösteriyor ki önümüzdeki dönemde internet savaşları siyasi gündemi belirleyebilecek. Hatta kim bilir belki de hacker‘lık geleceğin mesleğidir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz