Google, ülkemizde en çok tercih edilen arama motorudur. Bu durumda olmasının sebebi olarak rakiplerine nazaran daha doğru ve kaliteli sonuçlar getirmesini söyleyebiliriz. Fakat yine de Google arama motoru üzerinde aramalarınıza daha iyi sonuçlar elde etmek ya da özel aramalar yapmak için pek bilinmeyen bazı özellikler vardır.

Arama Operatörleri

Google’da arama yaparken arama operatörleri kullanarak aramalarınızı daha da iyileştirebilirsiniz. Eğer aramalarınız sırasında aradığınız kelime öbeğinin başına ve sonunda tırnak işareti (””) koyarsanız arama sonucunda kelimelerinizin tamamının belirttiğiniz sıra ile yer aldığı sayfaları size gösterir. Eğer kullanmazsanız size o kelimeleri içeren her sayfayı gösterir. Ayrıca aramalarınızdan bir kelimeyi çıkartmak isterseniz kelimeden önce tire işareti (-) kullanmalısınız. Aynı şekilde arama sonuçlarında iki farklı aramadan da bilgi almak isterseniz iki kelime arasında “or” ekini kullanabilirsiniz.

Bir sitede arama yapmak

Herhangi bir site içerisinde arama yapmak bazen zor olabilir, kimi zaman sitelerin kendi aramaları doğru çalışmayabilir. Bu durumda Google ilk tercihiniz olmalıdır. Örneğin içinde arama yapmak istediğiniz site orneksite.com ise, aramanızı “arama kelimesi site:orneksite.com”  şeklide yapabilirsiniz. Bu sayede sizin aramak istediğiniz konuyu istediğiniz site içerisinde rahatlıkla arayabilirsiniz.

Google’da anlam arama

Eşer bir kelimenin eş anlamlısını ya da anlamını öğrenmek istiyorsanız Google aramasını “define:kelime” olarak yapabilirsiniz. Böylece Google size belirttiğiniz kelime ile ilgili bilgileri sunacaktır.

Google’da hava durumu ya da saat sorgulama

Google üzerinden herhangi bir lokasyonun saatini ya da hava durumunu sorgulamanız oldukça kolaydır. “havadurumu şehir” olarak aratarak aradığınız şehirdeki hava durumu hakkında bilgi alabilirsiniz. “time şehir” olarak aradığınız zaman da o şehirdeki o anda yerel saatin kaç olduğunu öğrenebilirsiniz.

Google’da film arama

Bir filme gitmek istiyorsunuz ama saati hakkında sorun yaşıyorsanız bunu Google’a sorabilirsiniz. Google’da “movie times Antalya” yazarak arama yaparsanız Antalya’da o gün hangi saatte hangi filmin olduğunu görebilirsiniz.

Benzer siteleri bulma

Google üzerinden benzer siteleri bulmak da oldukça. Beğendiğiniz ve takip ettiğiniz bir sitenin benzerlerini görmek isterseniz arama bölümüne “ralated:siteadi.com” yazarak o sitenin benzerlerini bulabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz