‘’Right to be Forgotten’’, dilimize çevrilmiş haliyle ‘’Unutulma Hakkı’’, Google tarafından kullanıcılara tanınan en önemli haklardan biri olarak beyan ediliyor. Birey ve kurumların geçmişe ait bilgilerini barındıran Google, talep edilmesi halinde bazı bilgi ve kaynakları silme kararı aldı. Birey ve kurumların geçmişte yaptıkları hatalardan ötürü ortaya çıkan bilgi ve kaynaklar, artık Google’a gelecek talepler doğrultusunda silinebiliyor.

Sanal ortamda yer alan video, yazı ve fotoğrafların bazıları, bireylere ya da kurumlara ait geçmiş eylemler olarak göze çarpıyor. Bu eylemlerden sakıncalı olanların Google tarafından saklanması, kişi ve kurumları bazı hususlarda zor durumlarda bırakabiliyor. Google’a yapılan başvuruların incelenmesi neticesinde uygun görülen bilgi ve kaynakların silinebildiği biliniyor.

İlk Sırada İngiltere Var

Google, ‘’Unutulma Hakkı’’ çerçevesinde şimdiye kadar birçok başvuru almış durumda. Alınan başvuruların inceleme sonrasında silineceği öngörülüyor. Bu başvuruların büyük bir kısmının İngiltere kaynaklı olması, ciddi anlamda dikkat çekiyor. Google tarafından kamuoyuna sunulan bilgilere baktığımızda yapılan ‘’Unutulma Hakkı’’ başvurularının 1/8’inin İngiltere’ye ait olduğunu görüyoruz.

2014 Mayıs ayından beri 498.737 başvurunun yapıldığı belirtiliyor. Söz konusu başvuruların 63.616 adedinin İngiltere kaynaklı olması, durumun vahametini daha da açık bir şekilde gösteriyor. Ayrıca rakamların büyüklüğü, Google’ın bu hakkı tanımadan önce detaylı bir çalışma yürüttüğünü ve böylesi bir hizmete gerek duyduğunu net bir biçimde ortaya çıkarmakta. Kişi ve kurumların geçmişteki eylemlerinden sorumlu tutulmaması adına tanınan ‘’Unutulma Hakkı’’, özellikle son zamanlarda büyük rağbet görmekte. Google’ın her geçen gün daha çok başvuru aldığı belirtilirken yürütülen analiz çalışmalarının büyük bir titizlikle yapıldığı da ifade ediliyor.

‘’Right to be Forgotten’’ (Unutulma Hakkı) başvurusunun yapılması, Google’ın bu bağlantıları kesinlikle sileceği anlamı taşımıyor. Sadece gerekli durumlarda silinen bağlantı ve içeriklerin belirli niteliklere sahip olması şart koşuluyor. Söz konusu bağlantı ve içeriklerin birey ya da kurum haklarına uygun olup olmadığı titiz bir çalışma neticesinde belirleniyor. Google, yürütmekte olduğu bu çalışma ile kullanıcılarına daima doğru, güvenilir ve güncel bilgiler vermeyi amaçladığını bir kez daha kanıtlamıştır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz