Sosyal medyanın başını çeken 2 dev Facebook ve Twitter‘ın dünyanın en büyük güçlerinden birisi olan Rusya’da yasaklanması gündeme geldi.

ABD karşıtı tutumuyla dikkat çeken Vladimir Putin hükümeti, mecliste çıkardığı yeni yasayla sosyal medya şirketlerine açık bir şekilde göz dağı verdi. Yeni yasaya göre başta Facebook, Twitter ve Gmail olmak üzere, sosyal medya ve mail ağlarından Rusya’daki yeni kanuna göre düzenlemeler yapmaları ve kanuna uygun hareket etmeleri talep edilecek.

Rusya, eğer bu şirketler yeni düzenlemelere uygun bir şekilde yollarına devam etmezse, çıkarılan yasa gereğince Facebook, Twitter ve Gmail gibi mecraları Rusya’da yasaklama imkanına sahip olacak.

Konuyla ilgili ise henüz ne Facebook ne Twitter ne de Gmail’den herhangi bir açıklama gelmedi.

Yeni yasanın detaylarına ve uyulması gereken adımlara ilişkin ise Rusya kanadından açıklamalar geldi. Roskomnadzor Başkan Yardımcısı Maxim Ksenov, verdiği röportajda yasaya ilişkin detaylı açıklamalarda bulundu. Ksenov, yasanın Putin onaylı bir şekilde geçtiğini ise özellikle vurguladı.

Yasaya göre Facebook, Twitter ve Gmail’in veri merkezlerini Rusya’ya taşımaları gerekecek. Bu şirketlerin Rusya’daki kullanıcıları için Rusya’nın iletişim izleme kurumlarına kaydolması gerekecek. Rusya hükümeti bunun için Facebook, Twitter ve Gmail’e Ocak ayına kadar süre tanıdı. Ksenov da yaptığı açıklamada bu üç şirketin de gerekli işlemler için başlangıçları yaptığını söyledi ve hepsinin yasaya uygun bir şekilde bu taleplerine cevap vereceklerini düşündüğünü ifade etti.

Rusya hükümeti bu uygulamayla birlikte ABD menşeili bu şirketlerin Rusya’yı ilgilendiren verilerine sahip olmak ve gerekli müdaheleleri yaparak, iletişim anlamında da izleme yapmayı hedefliyor. Rusya’da da tıpkı Türkiye’deki gibi sosyal medyaya yönelik sorunlar ve davalar artarken, Rus hükümeti bu tür sorunların çözümünü hızlandırmak ve duruma bizzat el koymak için böyle bir yöntem seçtiğini belirtiyor.

Putin, yaptığı açıklamalarda bu yasanın herhangi bir blöf olmadığını, gerekli şirketlerin belirtilen düzenlemeleri yapmaması halinde hiçbir şekilde Rusya’da ocak ayından itibaren barınamayacaklarını belirtiyor.

Facebook, Twitter ve Gmail’in Rusya’nın bu talebine ilişkin verecekleri “resmi” yanıt ise merakla bekleniyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz