DisplayPort; bilgisayar monitör, sinema sistemleri gibi ürünlerde görüntü ve dijital es ara bağlantısını tanımlar. 2006 yılında ilk sürümüyle ses getiren DisplayPort, rakibi HDMI standardına fark atarak yeni sürümü 1.3 versiyonuyla yine bir ilke imza attı..

Sektördeki diğer markalar 4K çözünürlüğe hazırlanırken DisplayPort, 5K çözünürlüklü monitörler için yeni arayüz versiyonu ile destek veriyor. HDMI genelde ev kullanıcıları tarafından yaygın kullanılırken DisplayPort, kurumsal firmalarca tercih ediliyor. Çözünürlüğü yüksek cihazlar ile laptoplar arasındaki bağlantının kurulmasını sağlayan ürün, diğer markaların aksine tek köşesi eğimli bağlantıdan tanımlanabiliyor. Veri aktarım hızının diğer versiyonlarına göre çok daha hızlı olması, yeni 1.3 versiyonun önde gelen özelliğidir. Bu hız yüzde 50 oranında artmışken, kullanıcıları 32.4Gbps hızları görüyor, böylece kullanılan görsel teknolojik aletlerden mükemmel bir netlik elde ediliyor. Üstelik herhangi kesinti, donma veya görsel bozukluk yaşanmıyor. DisplayPort, ofislerde kullanılan ve yüksek çözünürlük gerektiren görsel efekt, çalışma ve sunum gibi çalışmaların çok daha hızlı ve başarılı elde edilmesine yardımcı olan 1.3 versiyonuyla rakiplerini geride bırakıyor. Hızlı veri aktarımı sayesinde ortalama 4G boyutlu HD filmin sadece bir saniye gibi bir zamanda bilgisayardan ekrana aktarabilecek hıza sahip.

Displayport 2009 yılında çıkardığı 1.2 versiyonunda 17.28 GB/Sn hız sunarken 1.3 versiyonunda bu hız 4G/Sn olmuştur. HDMI’dan çok daha yüksek çözünürlük ve iletişim kapasitesiyle standartların üzerine çıkmayı başarmıştır. Ayrıca şifreleme özelliği ile aktarılan verinin yetki dışı kişilerde kullanılması ve paylaşımı engellenmiştir. DisplayPort, fiberoptik kablolu sistemlerde uzun mesafeli veri aktarımına olanak veren ve tam kapasiteyle çalışan, bu özelliği ile de rakiplerine fark atmaktadır.

DisplayPort arayüzü 1.3 versiyonunun bir diğer artısı ise xvYCC renk patent desteği, hızı ve 5K çözünürlüğü destekleyen teknolojisi ile yüksek çözünürlüklü görsel, oyun ve grafik çalışmalarında yüzde 100 doğal bir görünüm sağlıyor. HDMI’dan sonraki en yakın diğer rakibi olan DVI arayüzü versiyonlarına büyük fark atmıştır ve atmaya da devam edecek gibi gözüküyor. Özellikle 5k ekran çözünürlüğü ile sizlere gerçek anlamda rahatlık ve kullanım kolaylığı sunuyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz