Şimdiye kadar adından oldukça fazla söz ettiren iki büyük filo şirketi, NASA ile anlaşma sağladı. Bu anlaşmanın sonucunda Boeing ve SpaceX şirketi artık astronotlar aracılığı ile Uluslar arası Uzay İstasyonu’na sefer yapacak. Bu seferde gidecek olan kişiler ise yine astronotlar olacak. Yani NASA çalışanları taşınacak bu seferlerde. 3 yıl boyunca devam edecek olan bu seferler için NASA 6,8 Milyar dolarlık bir bütçe ayrılmış durumda. Bu bütçe, sadece astronotları Uluslar arası Uzay İstasyonu’na taşımak için kullanılacak kapsüllerin geliştirilmesi için harcanacak.

İki filo şirketi de farklı kapsülleri geliştirmek için çalışma yürütecek. Boeing filo şirketi, CST-100 isimli kapsülü geliştirmek için çalışmalar yaparken, çok daha yeni ve genç bir filo şirketi olan spaceX ise “Dragon” adı verilen bir kapsülü geliştirmek ve testler yapmak için çalışmalar yapacak.

Şuan için planlanan ve açıklanan bilgilere göre bu projenin 2017 yılında tamamlanması bekleniyor. NASA, bu süre içerisinde yapmış olduğu testler için, her iki şirketin kapsülü için de sadece birer astronot bulunduracak. 6,8 milyar dolarlık ayrılan bütçenin 4,2 milyar doları Boeing filo şirketi için ayrılmışken, geriye kalan 2,6 milyar dolar da SpaceX için ayrıldı.

Konu ile ilgili bir açıklama yapan NASA yöneticisi Charles Bolden 2017 yılında tamamlanması amaçlanan bu proje için, iki şirketin de tamamen aynı güvenlik standartlarını sağlamaları gerektiğini söyledi. Ekonomik olarak bakılmış olduğu zaman, böyle bir anlaşmanın nedeninin ABD Başkanı Barack Obama olduğu düşünülüyor. 2010 yılında iktidara gelmiş olan Barack Obama, ülkede ki olanakların gelişmesi ve ülkenin yenilenebilmesi için rekabet halinde bulunan yerel şirketlerin anlaşma halinde

Dünya dışında ki gelişmeler için sürekli olarak yeni bilgiler edinen ve tekniklerini sürekli geliştiren bilim insanlarının, çok kısa süre içerisinde ne boyutlarda ilerlediğine şahit olduk. İlerleyen günlerde ilerleme hızının artacağı da kesin olarak görülüyor. Mars’ta yaşam için verilen kesin tarih de bunun en büyük kanıtlarından biridir. Konu ile ilgili gelişmeleri sizler için takip etmeye devam edeceğiz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz