Dudak okuma yeteneği, işitme engelliler veya kurgusal casuslara mahsusken; bir yıllık araştırmalar, bilgisayarların dudak okuma yeteneğine henüz sahip olamayacağını ortaya koydu.

Otomatik dudak okuma teknolojisine sahip bir cihaz, bilim adına yeni fırsatlar getirirken; kişisel gizlilik ve güvenlik alanında risk teşkil ediyor.

Güvenlik sektöründe hilelere sebep olacak dudak okuma teknolojisi, cihazlar için henüz etik bir kimliği temsil etmiyor.

Ürdün Mu’Tah Üniversitesi’nden Araştırmacı Ahmed Hassanat, dudak okuma teknolojisi için önümüzde uzun bir zaman olduğunu vurguladı.

İnsanlar konuşmalarındaki kelimeler ve heceler için 50’den fazla farklı sesi kullanıyor, ancak ağız kendini sadece 10- 14 şekil arasında formlayabiliyor.

Yani aynı ağız şeklinden, birbirinden farklı birçok hece çıkabiliyor.

Hassanat, otomatik dudak hareketi çözme sisteminin gerçekleşmesi için, teknolojinin basit tanıma ve varsayım aşamalarını geçmesi gerektiğini belirtiyor.

Dudak hareketlerinin büyük bölümünün kişiye has hareketler olduğunu belirten Hassanat, dudak okuyucuların kelimeleri deşifre etmesi için; vücut dili, yüz ifadesi ve konuşma bağlamını bir arada kullanması gerektiğini de ekliyor.

Araştırmacının kendi deneylerinde ortalama % 76 başarı elde ettiği gözlemlendi ancak araştırmacı yüzde yüz başarı elde etmek için önünde hala uzun bir yolu olduğunu ifade etti.

Otomatik dudak okuma sisteminin en sık yaptığı hata ise, sakallı erkeklerin kelimelerini yanlış veya eksik deşifre etmesi oluyormuş.

Kaynak: Engadget

duy
Dudak okuma teknolojisi için uzun bir zaman gerekli.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz