Ünlü teknoloji ve arama motoru devi Google’ın başı büyük belada! Dünya devi Almanya, Google’ı bir takım hususlar doğrultusunda uyardı ve bir an önce düzeltilmesi gereken talimatlarına arka arkaya sıraladı. İşte Almanya’nın Google’a tepki vermesine yol açan o olay!

Hamburg Veri İzleme Kurumu, Google’a Almanya’daki kurallara uymaması sebebiyle ihtar çekti. Almanya’nın şikayeti ise, kişisel verilerin izinsiz bir şekilde internet ortamında dönmesi. Google’ın yerel gizlilik kanunlarına uymadığını ifade eden Hamburg Veri İzleme Kurumu, Almanya’daki ilgili kanunların bu anlamda ezilip geçildiğine vurgu yaptı!

Almanya’daki Telemedya ve Federal Veri Gizliliği Kanunu’na göre yanlış politikalar izleyen Almanya’nın Google’a çektiği ihtar ise basit bir ihtarın ötesinde gibi gözüküyor.

İnsanların internetten ya da mobil telefon cihazlarından Google uygulamaları sayesinde kişisel bilgilere ulaşabildiğini iddia eden Hamburg Veri İzleme Kurumu; Google’ın Earth, Maps ve Youtube gibi uygulamalarla kişisel verilere ulaşma imkanı sağladığını ve bunun Almanya’nın kanunlarına göre yasal olmadığını ifade etti. Bu bilgilerin arasında ise yer, sosyal durum, evlilik, cinsiyet ve benzeri kişisel bilgilerin yer aldığı belirtiliyor.

Google’a bu tür bir şikayet diğer ülkelerden de geliyor. Daha önce benzer bir şikayette bulunan Fransa, Google’ı dava edip 200 bin avroluk cezayı büyük şirkete ödetmeyi başarmıştı.

Ayrıca Avrupa Adalet Komisyonu’nda alınan karar sonrası da Google kişisel başvuruları incelemeye almak zorunda kalmıştı. Bu karar sonrası, kişisel verilerinin Google’da paylaşılmasından şikayetçi olan kişiler gerekli mercilere başvuru yapıp kendisi hakkındaki arama sonuçlarını Google üzerinden kaldırtma yetkisini sahip olmuştu.

Diğer devletlerin de bu konuda sıkıntıları olduğu biliniyor. Sadece Google’ın değil diğer sosyal medya devlerinin de devletlerden aynı baskıyı gördüğü görülüyor. Daha önce de ülkemizde Youtube ve Twitter gibi sosyal ağlara erişim yasaklanmış ancak daha sonra bu erişim yasakları kaldırılmıştı.

Gelişmelere bakıldığında ise, bu tür dev şirketler internet üzerinde devletlere ve kişilere yönelik bilgileri barındırdığı sürece, büyük devletlerden baskı görmeye devam edecekler gibi. Bakalım, bu tür bir konuda Google’ı şikayet edecek sıradaki devlet kim olacak?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz