Cep telefonlarının ilk kullanılmaya başlandığı zamanlarda hepimiz yanımızda taşıyabileceğimiz bir telefonun var olması şaşkınlığını yaşıyorduk. Oysa zaman içerisinde cep telefonları teknolojik anlamda öylesine hızlı gelişti ki artık günümüzde dokunmatik ekranlı telefonlarda kullanılacak parmak izi teknolojisini konuşuyoruz. Tuşlu telefon kullanan bir insan olarak cep telefonlarında yaşanan bu muhteşem gelişimi ben de yakından takip ediyorum.

Apple’ın ilk İphone’u tanıtmasından sonra hayatımıza giren ve günümüzde ayrılmaz bir parçamız haline gelen dokunmatik ekranlı telefonlar konusunda yine çok teknolojik gelişmeler oluyor. Zira Samsung, Huawei, HTC, LG gibi markaların da akıllı telefon piyasasında kendilerine yer bulmak istemelerinin sonucu olarak bu saydığımız şirketler arasında akıllı telefon teknolojileri noktasında ciddi bir yarış var. Hemen her yıl tüm bu şirketler yeni özelliklere sahip akıllı telefonlarını piyasaya sürüyorlar. Öyle ki biz de bu duruma alıştık ve artık şirketlerin yeni akıllı telefonlarını tanıttıkları toplantıları, organizasyonları bekler olduk.

Akıllı telefonlarda yapılan en son yenilik ise parmak izi teknolojisi olarak karşımıza çıkıyor. Akıllı telefon piyasasında neredeyse tüm yeniliklerin mimarı olan Apple şirketi parmak izi sensörü konusunda da ilk olma özelliğini taşıyor. Apple, ilk olarak 2013 yılında yeni modeli olan İphone 5S içerisinde Touch ID adlı parmak izi okuyucuyu kullandı. Bu tarihten sonra da 2014 yılının Nisan ayında Samsung şirketi tanıtımını yaptığı Galaxy S5 modelinde parmak izi okuyucuyu kullandı. Apple tarafından geçen günlerde tanıtımı yapılan İphone 6 içerisinde de parmak izi teknolojisi yer alıyor. Yine bir başka akıllı telefon üreticisi olan Huawei de geçtiğimiz aylarda parmak izi teknolojisini kullanan akıllı telefon modelinin tanıtımını yaptı.

Bu noktada akıllı telefonlarda kullanılan parmak izi sensörleri hakkında biraz bilgi vermek istiyorum. Parmak izi teknolojisi, akıllı telefonlardan önce birçok alanda kullanılan bir teknolojiydi. Bankalar, kasalar ya da kapılar gibi yerlerde güvenlik amaçlı kullanılan parmak izi teknolojisi sayesinde bu saydığımız yerlere sadece sistemde kayıtlı parmak izi olanlar girebilmektedir. Bu durum da güvenlik açısından oldukça faydalı bir yöntemdir. Parmak izi sisteminde öncelikle kişinin parmak izi sisteme kaydedilir ve böylelikle bundan sonra o kişinin parmak izi olmadan hiçbir şekilde sisteme giriş yapılamamaktadır. Her insanın farklı bir parmak izi olduğu düşünüldüğünde, parmak izi teknolojisi güvenlik açısından son derece etkili olan bir yöntemdir. İşte daha önceleri banka gibi yerlerde kullanılan bu teknoloji günümüzde artık cep telefonlarımızda kullanılmakta. Hepimizin bildiği gibi akıllı telefonların ekranlarını karartmaya yarayan bir ekran kilit sistemi bulunmaktadır. Telefon modellerine göre değişiklik gösteren bu ekran kilidi sistemi ise telefon üzerinde bulunan bir tuş aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. İşte Apple, İphone 5S ile tanıtımını yaptığı parmak izi sensörü ile ekran kilidi için tuş kullanmak yerine parmak izini kullanma gibi bir seçenek daha sundu kullanıcılarına. Bu sistem, telefon ayarlarından parmak izi sensörünü açtıktan sonra sisteme parmak izinizi kaydedip sonrasında ekran kilidini sadece sizin parmak iziniz ile açabilmenize izin vermektedir. Böylece telefonunuzun ekranını sizin dışınızda kimse açamayacak ve sizin isteğiniz olmadan bir başkası telefonunuzun ekranına bakamayacak.

Akıllı telefonlarda kullanılan parmak izi teknolojisine sahip olan modeller her geçen gün artmaktadır. Ancak bu konuda İphone’un bir hayli mesafe katetmiş olduğunu söylemem gerek. Zira Apple’ın İphone 5S’de kullandığı parmak izi sensörü ile Samsung’un Galaxy S5 modelinde kullandığı parmak izi sensörünü karşılaştırdığımızda göreceğimiz üzere, İphone parmak izi sensörü konusunda Samsung’dan oldukça üstün kullanım özellikleri sunuyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz