Teknoloji anlamında gelişmiş ülkelerden ABD ve Hindistan, bu alanda ortak bir çalışmaya imza atma kararı verdi. Daha önce Mars’a keşif araçları gönderen ABD ve Hindistan ülkelerinin bu keşif araçları peşi sıra Mars’a ulaştı ve keşif çalışmalarına başladı. Yapılan ortaklık anlaşmasına göre ise, NISAR adında bir radar ekibi kurulacak ve bu iki ülkenin keşif takımı ortaklık kurarak, yeryüzündeki değişimlere dair bir rapor hazırlayacak.

ABD’de yapılan toplantıdı NASA ile Hint Uzay Araştırmaları Grubu görüştü ve bu anlaşmaya vardılar. Bilindiği gibi iki ülke de keşif çalışmaları için uzay araçlarını göndermişlerdi. ABD’nin keşif araçları 22 Eylül’de yörüngeye oturmuştu. Hindistan’ın uzay araçları ise bunun 2 gün ardından 24 Eylül’de yörüngeye oturdu.

Daha önce NASA, ESA ve Rus Uzay Ajansı, Mars’ı incelemek için uydularını yörüngeye fırlatmışlardı. Bunların ardından uydu gönderen ilk ülke ise böylece Hindistan olmuştu. Hindistan’ın uzaya 24 Eylül’de gönderdiği uydunun adı ise Mangalyaan. 74 milyon dolara üretilen Mangalyaan isimli uydu, bugüne kadar Mars’a gönderilen uydular arasında en ucuza mal edilen uydu ünvanını da elinde bulunduruyor.

Mangalyaan uydusunun ağırlığı tam olarak 350 ton. 6 yıl kadar önce Ay’a araç gönderme hedefiyle yola çıkan ve bunu başaran Hindistan, daha sonra da bu projesini başlatmıştı. Projenin ufak tefek elektronik detayları dışında büyük bir kısmını Hint mühendislerin üstlendiği de ayrıca belirtildi ve vurgulandı.

10 ay boyunca uzaya olan yolculuğuna devam eden Hindistan’ın ilk Mars yolcusu Mangalyaan, Mars’a varana kadar saniyede 22 kilometre kat etti.

Mars yörüngesinde inceleme yapan 3 tane daha araç vardı. ABD ve Hindistan’ın yolladığı bu uzay araçları sonrasında yörüngede incelemelerine devam eden araç sayısı 5 oldu.

Bu araçların Mars’ta ortak çalışmalar yapması ve buna ilişkin ortak raporlar hazırlaması bekleniyor. İlerleyen aylarda Hindistan ve ABD arasında yapılan bu anlaşmanın devamının gelmesi ve daha da detaylanması beklentiler arasında yer alıyor.

Mars’taki diğer uydular ise şunlar: Mars Yörünge Kaşifi, Mars Odessey, MAVEN, Mars Express. Ayrıca marsın yüzeyinde Curiosity ve Opportunity adlı robot araçlar da gezgin şekilde görevlerine devam ediyorlar.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz