Yaşadığımız çağda cep telefonlarımız inanılmaz bir hızla gelişiyor. Kullandığımız telefonlara her geçen gün bir yenilik ekleniyor. Teknolojinin bu baş döndürücü hızına yetişmek ve onu takip etmek oldukça zor bir durum. Bu yazımda sizlere cep telefonu piyasasındaki yeni telefon modelleri hakkında bilgi verecek ve bu sayede teknolojiyi takip etmenize yardımcı olacağım.

Tanıtımını ve karşılaştırmasını yapacağım iki telefon modeli İphone 6 ve Samsung Galaxy S5. Günümüzde en popüler telefonlar arasında yer alan bu iki telefonun özelliklerinden bahsetmeye çalışacağım. Samsung Galaxy S5, Samsung’un parmak izi teknolojisine sahip ilk telefonu olma özelliğine sahip. Ancak Apple parmak izi teknolojisini ilk olarak İphone 5S modelinde kullandığı için parmak izi teknolojisi İphone açısından bir yenilik değil. Burada her iki telefonun da parmak izi okuyucularının ana ekran tuşu üzerinde yer aldığını söylememiz gerek. Her iki telefonda da sisteme parmak izinizi kaydettikten sonra ekran kilidi açma veya internet üzerinden yaptığınız alımları onaylayabilmek için kullanabiliyorsunuz. Ancak burada parmak izi okuyucu konusunda İphone 6’nın Galaxy S5’ten çok üstün olduğunu söylemem gerekir. Telefonları karşılaştırırken ilk olarak bakacağımız özelliklerden birisi de ekran genişliğidir. İphone 6, 4,7 inç ekran boyutuna sahipken Galaxy S5, 5,1 inçlik ekran boyutuyla karşımıza çıkıyor. Ayrıca İphone 6, 0,68 cm kalınlığa sahip iken Galaxy S5, 0,78 cm kalınlığa sahip. Bu nedenle de Apple’ın ürettiği en ince telefon olan İphone 6, bu özelliği ile Galaxy S5’in önüne geçiyor.

Karşılaştırma yaptığımız bu iki telefonun ekran özelliklerine gelecek olursak Galaxy S5, 1920×1080 çözünürlüğe ve 432 ppi piksel yoğunluğuna sahip bir ekran ile karşımıza çıkarken İphone 6, 1334×750 çözünürlüğe ve 326 ppi piksel yoğunluğuna sahip ekranı ile satışa sunuluyor. Kâğıt üzerinde ekranlar arasında görünen bu farklılık ise gerçek kullanımda ortaya çıkmıyor. Ancak Galaxy S5’de LCD yerine AMOLED ekran kullanıldığı için bu ekran üzerinde parlak renkler son derece canlı görünüyor. Ancak ekran özellikleri konusunda her iki telefonun da birbirine üstünlük sağlayamadığını söyleyebilirim.

Gelelim günümüzde artık hayatımızın vazgeçilmezi haline gelen telefondan fotoğraf çekmemize imkân sağlayan kameraların özelliklerine. İPhone 6’da bulunan 8 megapiksellik kamera, daha hızlı otomatik odaklanma ve yazılımsal görsel dengeleme özellikleri ile ön plana çıkıyor. Ayrıca bu telefondaki kamera ile 30 veya 60fps ile 1080p video kaydedebiliyorsunuz. Yine 240fps kayıt yeteneğini bünyesinde barındıran bu kamera sayesinde ağır-çekim videolar oluşturabiliyorsunuz. Buna karşılık Galaxy S5’te bulunan 16 megapiksellik kamera ise İSOCELL sensöre sahip ve Phase Defect otomatik odaklanma, seçmeli odak noktası ayırma gibi özellikler ile karşımıza çıkıyor. Özellikleri ve kullandıkları sensörler farklı olsa da telefonların kamera çekimleri arasında çok aşırı farklılıklar bulunmuyor.

Telefonlar arasında bir diğer farklılık ise işletim sistemlerinde göze çarpıyor. İphone 6’da Apple’ın yeni 64-bit A8 işlemcisi kullanılıyor. Çift çekirdekli olan bu işlemcinin hızı ise 1.4 GHz olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca İphone 6 içerisinde kullanılan RAM yine 1 GB. Galaxy S5 ise Snapdragon 801 işletim sistemini kullanıyor. 2.5 GHz ile çalışan bu işletim sisteminin oldukça hızlı olduğunu söylemek mümkün. Yine Galaxy S5 içerisinde kullanılan RAM ise 2 GB. Kâğıt üzerindeki bu özelliklere bakıldığında Galaxy S5’in İphone 6’dan oldukça üstün olduğu söylenebilir ancak gerçek kullanımda bu hiç de doğru değildir. Çünkü Apple ürettiği İphone telefonlarda ilginç bir şekilde donanımsal kontrolü sağlayabiliyor ve bu sayede de düşük özelliklerde bile yüksek performanslar elde edebiliyor. Bu nedenle de kullanıcıların tercihlerini yaparken gerçek kullanım deneyimlerine de kulak vermeleri gerekir.

 

 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz