Bu nedenle yemek borusunda yanma ve tahriş oluşur. Yemek borusu zamanla mide içeriğinden kendini koruyamaz hale gelir. Yemek borusunun alt kısmında bulunan kapak mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasını engeller.

Reflü hastalarında bu kapak gevşek olduğu için asit, pankreas ve safra sıvısı yemek borusuna kaçar ve yanma adı verilen rahatsız edici durumun oluşmasına neden olur. Reflühastalarını bazı yiyecekler diğer yiyeceklere göre daha fazla rahatsız eder. Bu yiyeceklerden uzak durmak hastaların daha rahat etmesini sağlar.

Reflüye İyi Gelen Yiyecekler 

Reflü hastalarına iyi gelen yiyeceklerden ziyade hastaların hangi yiyecekleri tüketmemesi gerektiği daha önemlidir. Hastalık her hastada farklı şekillerde kendini gösterebilir. Bazı hastalar sarımsaklı yiyecekleri tükettiğinde rahatsız olurken bazı hastalarda sarımsak hiçbir rahatsızlığa neden olmayabilir. Genel anlamda hastalar kendilerini takip etmelidir. Yani hangi yiyeceği yedikten sonra daha fazla rahatsız oluyorsa o yiyeceği tüketmemeye özen göstermelidir. Reflü hastalarının birçoğu asitli yiyeceklerden dolayı rahatsız olduklarını belirttiği için özellikle asitli yiyeceklerden uzak durulması gerekir.

Genelleme yapmak gerekirse, reflüyü asitli yiyecekler, kahve, alkol, sigara tetikler. Çikolata, baharatlı gıdalar, kızartma da reflü şikayetlerini artırır. Hamur işi, ketçap, mayonez, salça da hastalarda yanma hissini artıran gıdalardır. Bunun dışında işlenmiş et ürünleri dediğimiz sucuk, pastırma, sosis gibi gıdalar, asitli meyveler de dikkatli tüketilmesi gereken yiyeceklerdir. Portakal, greyfurt, yeşil elma gibi meyvelerden uzak durmak gerekir. Çiğ sebze tüketmek de reflü şikayetlerini artırır. Domates, soğan, sarımsak, biber gibi sebzeleri çiğ tüketmemeye özen göstermek gerekir.

Reflüden kaynaklanan şikayetleri azaltmak için farklı tedavi yöntemleri kullanılır. Hangi tedavi yönteminin uygulanacağına doktor karar vermelidir. Hastalığın şiddetine ve ilerlemesine göre uygun bir tedavi yöntemi seçilir. Hastalığın tedavisinde en önemli şey  yaşam tarzının yani beslenme şeklinin değiştirilmesidir.  Bunun dışında doktor tarafında ilaç tedavisi de tercih edilebilir. Bu amaçla hasta asit düzenleyici ilaçlar kullanır. Daha ileri aşamada hastalara cerrahi tedavi ve endoskopik tedavi yöntemleri uygulanır.

Yazının orjinal metni için: http://www.iyiyemektarifleri.net/refluye-iyi-gelen-yiyecekler.html bakabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz