Sektörlerin geleceği serimizin bu haftaki konusu “Perakende Sektörü”. Gelişen teknolojiyle birlikte perakende sektörü de sağlık, turizm ve emlak sektörleri gibi bu değişimden nasibini alacak. Sitemizde de yer verdiğimiz teknolojilerin bu sektörü nasıl değiştireceğine dair kısa bir derleme yaptık. Tabii satışları nasıl artırabileceğine de değindik.

Sektörlerin geleceği serimizin bu haftaki konusu “Perakende Sektörü”. Gelişen teknolojiyle birlikte perakende sektörü de sağlık, turizm ve emlak sektörleri gibi bu değişimden nasibini alacak. Sitemizde de yer verdiğimiz teknolojilerin bu sektörü nasıl değiştireceğine dair kısa bir derleme yaptık. Tabii satışları nasıl artırabileceğine de değindik.

Sanal Gerçeklik

Süpermarkete gitmeden ama içinde geziyormuş gibi alışveriş yapmaya hazır mısınız? Ne kalabalık var, ne de arabayı sürme derdi… Tesco’nun örnek olarak geliştirdiği uygulamada, bir Tesco marketinin içindeymiş gibi alışveriş yapabiliyorsunuz. Buradan ürünleri seçip, daha önceden tanımladığınız adresiniz üzerinden teslim alabileceğinizi düşünün. Tek eksisi, denemek için verilen ürünleri tatmadan gelmek olur. Eticaret dışında farklı bir deneyimle ürün satın almak isteyenler için güzel bir tercih olacaktır.

Çalışanlar ve yöneticiler de marketin içinde bulunmadan, ürünlerin konumu hakkında bilgiyi sanal gerçeklik ürünleri ile birlikte edinebilir.

Artırılmış Gerçeklik

Artırılmış gerçeklik teknolojisi sayesinde ürünlerin içindeki malzemeler, nasıl yapıldığı, nasıl kullanılabileceği üzerine bilgi sahibi olunabilecek. Burada ürünlerin kaplarının scan edilmeye uygun olarak tasarlanması gerekmektedir. Böylece cep telefonu, akıllı gözlükler ya da lens kullanan müşteriler ürün hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilecek. Bu müşteri deneyimini artıracak bir çalışma olacaktır.

Aynı şekilde çalışanlar için de ürün adeti ve bilgileri çok daha hızlı bir şekilde öğrenebilecektir. Tesco’nun yine bu alanda IBM ile yapmış olduğu çalışmaya aşağıdaki video üzerinden ulaşabilirsiniz.

Beacon

Bir ürünü anında pazarlamak isteyenler, gelen müşterilerin geribildirimlerine önem verenler ve müşteriler mağazaya girdiğinde cep telefonu üzerinden isimleriyle karşılamak isteyenler için beacon çok önemli bir konuma sahip. Yalnız beacon teknolojisinin çalışabilmesi için büyük verinin çok iyi bir şekilde kullanılabiliyor olması gerekmektedir. Tabii bir de Bluetooth’ların açık olması… Kişiye özel bildirimler ancak verimli bir şekilde kullanılan büyük veri sayesinde faydalı olacaktır. Kişinin daha önceden yaptığı alışverişler doğrultusunda, gönderilen bildirimler çok daha anlamlı olacaktır. Ürünlerin yerleri değiştiğinde de beacon sayesinde müşteriler hızlı bir şekilde bilgilendirilebilir.

Giyilebilir Teknolojiler

Akıllı bileklikler ve akıllı saatler üzerinden yapılacak ödemeler ile marketlerde ödeme işlemlerinin çok daha kolay olmasına hazır olun. Xiaomi, Alibaba ile yaptığı anlaşmayla ödemelerin akıllı bileklikler üzerinden yapılacağını belirtmişti. Bilekliğin kaybolması durumunda uygulama üzerinden ödeme methodunu deaktive etmek yeterli olacak. Beacon ile entegre olan yerlerde de, müşteri bildirimleri akıllı saatler üzerinden alınabilir.
barclay-akilli-bileklikler

Drone

Her geçen gün popülerliği artan drone’ların ürünlerin teslimatı için kullanılmasının dışında, indirimlerin duyurulması için de süpermarketlerde ve AVM’lerde yer alabilir. Böylece hızlı ve trend bir şekilde indirim müşterilere ulaşmış olur.

Büyük Veri

Büyük veriyi kullanabilen perakende markalarını önümüzdeki yıllarda büyük kazançlar bekliyor. Amerika’da büyük veriyi kullanan Target adlı süpermarket zinciri; müşterisinin hamile olduğunu, yaptığı alışverişlerden dolayı babasından önce öğrenmişti. Böyle durumlarda marketler hamilelerin ilgilenebileceği ürünleri daha önceden duyurabilir. Büyük veri kişiye özel bir şekilde kullanıldığı taktirde, büyük veri satışların artmasına katkı sağlayacaktır. Örnek olarak benim sürekli aldığım ürün, indirime girdiğinde market beni haberdar edebilir. Bu aynı zamanda müşteri bağlılığını da artıran bir etken olacaktır. İlgili olabileceğim ürünün duyurusunu da aynı şekilde bana büyük veri analizi üzerinden sunabilir. Sonuç olarak büyük veri de içerik kadar önem taşıyacak ilerleyen yıllarda ve verimli şekilde kullananlar rakiplerine göre çok büyük avantaj elde edecek.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz