Güneş Sistemi dışında başka bir ”Cüce” gezegen bulundu!

Gök bilimciler, henüz resmi olarak tanımlamadıkları  ”cüce” bir gezegenin keşfedildiğini aktardılar. Gök bilimciler hala Pluton’un gezegensel statüsüne karşı savaşırken, araştırmacılar güneş sistemimizde Sedna, Makemake ve Eris‘in bulunduğu son 10 yılda cüce gezegenler keşfedilmeye devam ediliyor.

Space. com’daki Mike Wall’un bildirdiği gibi, gök mbilimciler 2014 yılında Şili’deki Blanco teleskobunu kullanarak DeeDee’yi gördüler. Bu ilk gözlemler, bilim insanlarının uzak dünyayla ilgili çok şey öğrenmesine izin veriyor. Keşfedilen bu yeni gezegene ”DeeDee” adı verildi. Araştırmacılar, hakkında çok az bilgiye sahip oldukları bu cüce gezegen hakkın henüz resmi bir açıklamada bulunmadı. Bu gizemli nesne, Cerro Tololo İnternationel Observatory’daki yaklaşık 4 metrelik Blanco teleskobuyla kullanılması suretiyle, güneş sisteminin dışındaki araştırmalar esnasında bulunmuştu.

Ancak Blanco gözlemcileri, araştırmacılara DeeDee‘nin ne kadar büyük olduğunu ve bir cüce gezegen olarak kalması için gerekli olan bir alan olup olmadığını anlayamadı. Araştırmacılar, DeeDee’de Atacama Large Millimetre / submillimeter Array’ı (ALMA) işaret etti. Bu, sıcak soğuk nesnelerin uzaya yayılmasını tespit edebiliyor.

Veriler, DeeDee’nin yaklaşık 394 mil çapında olduğunu ve bu da Ceres’in asteroit kuşağında yer alan cüce gezegeninin yaklaşık üçte ikisini oluşturduğunu gösteriyor. Bu boyut aynı zamanda DeeDee‘nin bir cüce gezegen olarak nitelendirilebilecek küresel bir şekle sahip olması için yeterli kütleye sahip olması gerektiği anlamına geliyor. Buna rağmen, henüz bu statüyü resmen kazanmadı.

Bazı bilim adamları, Planet 9 olarak adlandırılan başka bir gezegenin güneş sistemimizin kenarında saklandığından şüpheleniyor. Habere göre, DeeDee gibi keşfi bekleyen daha birçok dünya var.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz