Microsoft tarafından geliştirilen Twitter’da bulunan yeni sohbet botu Tay, şimdi yapay zeka alanındaki buluşlardan. Tay, bildiğiniz gibi gün içinde kullanıcılardan gelen yorumlardan güç alan küfürbaz, ırkçı ve cinsel içerikli cümleler sarf eden bir canavar olmuştu. Yani yapay zekadan normal bir şekilde yararlanmak için daha çok yol kat etmemiz gerekiyor. Bir Türk mühendis olan Tayfun Gökmen, bugünlerde üstünde çok sık durulmakta olan yapay zeka alanı hakkında oldukça önemli bir buluşa imza attı. IBM’de çalışan Gökmen, yapay zekanın insanlarla iyi bir şekilde iletişime geçmesini, nöral ağlar, makine / derin öğrenme gibi çoğu alanda kendini çok daha fazla geliştirmesi adına yeni bir yonga konseptini ürettiğini açıkladı.

Bu durumu bir örnekle açıklayacak olursak Google’ın dünya GO şampiyonu olan Lee Se-dol’u yenen yazılım olan AlphaGo’da oldukça derin nöral ağlar var. Bunun altında da tabi ki yapay zeka yatıyor. Bu durumun gerçekleşmesi için birden fazla işlemcinin birleşerek daha işlevsel olması gerekmekte. Tayfun Gökmen ile çalıştığı arkadaşı olan Yurii Vlasov’un geliştirmiş olduğu yeni yonga konsepti de burada büyük bir önem kazanmakta. RPU ismindeki bu güçlü işlemci, binlerce işlemcinin yaptığı işlemleri tek yonga üstüneden gerçekleştiriyor.

Tayfun Gökmen’le ekibinin beraber geliştirmiş olduğu yonga, dev büyüklükte olan verileri aynı anda analiz edebilecek ve dünya üzerindeki bütün dillerin aralarında çevrilmesi hakkında olan büyük boyutlu problemlere de çözüm sunacak.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz