Mısır’ın eski eşyalardan sorumlu Kültür bakanı, verdiği demeçte uzmanların söz konusu bölmeleri varlığından yüzde doksan emin olduğunu ve resmi makamların bunlarda hazine olduğunu söylediği belirtiyor. Taramalara göre mezarın kuzey ve doğu duvarlarında gizlenmiş iki bölmenin metal veya organik malzeme içerdiği görülüyor.

Bu, daha önce keşfedilememiş bölmelerin, Eski Mısır’lıların en derin sırlarından bir çoğunu ortaya çıkaracağı umuluyor. Bazı teorilere göre mezarın Kraliçe Nefertiti’ye ait mezarım konumunu sakladığı düşünülüyor, Nefertiti’nin de bilim insanları arasında Tutankamon’un annesi olduğu düşünülüyor.

Mısır’ın eski eserlerden sorumlu kültür bakanı, mezarın Tutankamon’un ailesine ait bir kişinin kalıntılarını barındırdığını düşündüğünü, ancak bu kişinin Nefertiti olup olmadığı konusunda görüş bildirmeyeceğini söyledi. Eğer gerçekten de gizli odalar Kraliçe Nefertiti’nin mezarını gizliyorsa, bunun 21.yüzyılın en büyük ve önemli arkeolojik keşfi olacağı düşünülüyor, bazı kişiler de Tutankamon’un mezarının aslında “Büyük Kraliçe” için yapıldığını konuşuyor.

Keşif, mezarın içeriğini ortaya çıkarmak amacı ile Japonların yürüttüğü bir radar çalışmasıyla yapıldı. Araştırmacılar bu ayın sonunda daha detaylı bir araştırma yapacak ve boşlukların kesinlikle gizli oda olup olmadığını ortaya çıkaracak. Taramalar olumlu bir sonuç ile geri dönerse, araştırma ekibi nasıl ve ne zaman gizli bölmelere gireceklerini tartışacak.

Mısır’ın eski kültür bakanı ve bir mısır bilimci olan Mamdouh Eldamaty, “%90’dan fazla bir ihtimalle gizli bölmelerin orada olduğunu söyleyebiliriz” diyor. “Ancak %100 emin olmadan sonraki adımı atmayacağım”. Mısır’ın Luxor kentindeki mezar, İngiliz Arkeolog Howard Carter tarafından yönetilen bir ekip tarafından 1922 yılında bulunmuştu.

bilim.org

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz