UZAYTEM öğretim görevlisi olan Cevat Sunol, pek çok kaynak ile hareket edebilecek yeni bir tekne tasarımı yaptığını AA muhabirine verdiği röportaj ile açıkladı!

Cevat Sunol, yeni teknesinin yapımında tamamen kendi parçalarını kullandığını, dış ve iç tasarımı ile de pek çok tekneye rakip olabileceğinin de altını çizdi. Uzun zamandır çalışmalarına devam eden Cevat Sunol yeni teknenin hem dizel yakıt ile, hem yelken ile, hem de elektrik enerjisi ile çalışabileceğinin altını çizdi.

Sunol, 7.5 metre boyunda ve 3 metre genişliğinde olan bu teknesinin tasarımının bitmesi ile beraber ise üretim konusunda faaliyet göstereceğini, hızla teknenin daha fazla üretilmesi konusunda da çalışma yapacağını söyledi.

Yapımı henüz devam eden ve 9 ay sonra da tasarımı bitecek olan bu teknenin ise en büyük özelliği çevreci olması! Hiçbir şekilde denizi kirletmeyen bir yapısı olan ve gürültü kirliliğinin de önüne geçeceğini vurgulayan Sunol, bu tekne ile Dünya çapında ki pek çok üreticiye de meydan okuyacağını söyledi. Sunol ile beraber çalışan 5 öğrencisi daha kendilerini tamamen bu projeye adamış durumdalar!

Ahşap ve diğer bölümlerin hazırlanması ile de tüm dıştan gelen etkenlerden korunabilecek yapıtta olacağını söyleyen tasarımcı, bu tekne ile beraber her hava koşulunda rahatça seyahat edilebileceğinin de müjdesini verdi. Sunol, şuan teknenin motor ve diğer elektronik bölümlerinin de UZAYTEM tarafından tasarlandığını söyledi. Alt yapı ve geliştirme süreci boyunca da yan sanayi ürünleri de geliştireceğini açıkladı.

Ayrıca teknenin bir diğer özelliği de akünün güneş enerjisi ile şarj olabileceği! Artık bu tekne sayesinde akülü cihazların güneş enerjisi ile beraber şarj olacağını da söyleyen Sunol, “Türkiye de daha önce böyle bir çalışma yok, ama Dünya bu çalışmalara oldukça fazla önem veriyor” dedi.

Tekne üretimi için çalışanlar, teknenin 9 ay sonra suya indirilmesi ile beraber de tanıtım amaçlı Türkiye’nin tüm denizlerinden de geçeceğini açıkladı. İleri teknoloji olmaya aday gösterilen ve devrim niteliğinde olan bu çalışmanın sabırsızlıkla son halini bekliyoruz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz